Ove sobne biljke će pročistiti zrak u vašem domu

by Anđela Sabranović

Kada znamo da je zrak u našim domovima i do pet puta zagađeniji od onog vani (isto tako znamo da ni onaj vani nije idealan) onda znamo da je važno poboljšati njegovu kvalitetu.
Iako danas na tržištu ima sve više različitih pročistača zraka, za početak možete odabrati sobne biljke koje mogu barem malo pomoći. Sada već davne 1998. godine NASA je provela istraživanje kojim je potvrđeno kako biljke doista mogu apsorbirati onečišćenja iz zraka.
Naime, osim što unose dašak prirode u naš dom i omiljena su nam dekoracija, kućne biljke također mogu učinkovito pročistiti zrak. U nastavku saznajte koje su to biljke. Vjerujemo kako će neka od njih zasigurno pronaći mjesto i u vašem domu.

Drvo života (Dracaena fragrans)
Drvo života možda već i imate u svom domu. Naime, to je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka.
Važno je da je ne držite na izravnom suncu jer voli zaklonjenija mjesta. Osim toga, ovo je biljka koja ne zahtijeva puno zalijevanja.
Ona je dobra u pročišćavanju zraka od štetnih kemikalija koje najčešće sadrže sredstva za čišćenje.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Ovo je biljka koja će preživjeti i najneodgovornije vlasnike, a može narasti do čak 3 metra. Zalijeva se samo kada je tlo suho te nije zahtjevna za održavanje. Iz zraka uklanja ksilen, benzen i ugljikov monoksid.

Krizantema

Krizantema je izuzetno učinkovita kada je u pitanju uklanjanje toksina iz zraka, a između ostalog može ukloniti i amonijak.
Zrak zapravo čisti cvijet, a biljka cvjeta tijekom 6 tjedana u godini.

Palme
Osim što će odlično izgledati u vašem prostoru, palme su se pokazale djelotvorne u pročišćavanju zraka kako od ugljičnog dioksida, tako i od duhanskog dima.
Za njih je važno da su na toplom.

Aloe vera
Osim što je dobra za našu kožu, aloe vera je biljka koja odlično proizvodi kisik. Jako voli sunčevu svjetlost te bi bilo idealno da je držite na prozoru.

Osim što će biljke očistiti naš zrak, utjecat će pozitivno i na naše raspoloženje te na koncentraciju i fokus. Osim toga uživanje u pogledu na biljke može nam donijeti i više prisutnosti u trenutku.

Moglo bi vas zanimati i: Stiže proljeće! A ovo balkonsko cvijeće uspijeva svima

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStokphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!