Muče vas distrakcije? Imamo tehniku uz koju ćete ostati fokusirani

by Anđela Sabranović

Danas je teško raditi, ali i učiti kada sa svih strana imamo distrakcije koje lako odvlače našu pažnju, pa čak i kada nam je zadatak kojem se trebamo i želimo posvetiti na vrhu liste prioriteta.

Poruka na WhatsApp-u, dolazni mail, poziv, obavijest s društvenih mreža, … samo su neke od distrakcija koje nam „kradu“ pažnju, fokus, ali i vrijeme.

Danas sve poznatiji pojam FOMO – „fear of missing out“, odnosno strah od propuštanja događaja ili informacija, često je osjećaj koji nas tjera da dok pišemo mail ili nešto učimo ipak uzmemo mobitel u ruke i provjerimo što se događa na Instagramu, je li netko na kavi, na putovanju ili je možda podijelio koji citat za dobar početak dana.

Ovaj strah u velikom je porastu otkako smo sve dostupniji i od kada nam je sve više informacija, posebice onih „oku ugodnih“ s društvenih mreža bez ograničenja dostupno. Riječ je o strahu koji je poznat ljudskom ponašanju. Pridavanje pažnje ovom strahu, tako što češće „odlazimo“ na društvene mreže ili portale s vijestima, može samo ovaj strah „hraniti“ i time ga učiniti još većim.  Rezultirati može i neugodnim emocijama, osjećajima nelagodnosti, depresivnim raspoloženjem, apatijom i osjećajem manje vrijednosti.

Kako ne bi dopustili da bilo koji strah zavlada vama, a posebice ovaj koji može narušiti i međuljudske odnose i osjećaj vlastite vrijednosti i produktivnosti donosimo vam jednu tehniku koja vam može pomoći u upravljanju vremenom, postizanju boljeg fokusa, osjećaju zadovoljstva i produktivnosti.

Riječ je o tzv. pomodoro tehnici koja se pokazala kao najjednostavnija tehnika za poboljšanje produktivnosti i život bez distrakcije. Sve što vam je potrebno za ovu tehniku je timer ili aplikacija „pomodoro technique“ za vaš mobilni uređaj. Ovu metodu smo nedavno kratko spomenuli, ali ovaj put smo je detaljno objasnili.

Korištenje ove tehnike provodi se uz pomoć sljedećih 5 koraka:

  1. Odredite zadatak koji želite izvršiti
  2. Timer postavite na 25 minuta (za početak možete i na 15 ili 20)
  3. Taj period vremena radite samo na zadatku
  4. Nakon toga, 5 minuta slijedi pauza u kojoj ne radite stvari vezane uz zadatak, već sve što želite
  5. Nakon četiri puta što ste radili na vašem zadatku 25 minuta (ili koliko ste odredili) te uzimali pauzu od 5 minuta, sada je vrijeme za pauzu od 15 do 30 minuta

Ukratko, jedan ciklus bi se sastojao od 4 bloka rada od 25 minuta i 3 pauze od 5 minuta i završne, četvrte pauze od 15 ili 30 minuta i svakako bez dodatnih ometanja.

Ukoliko vam se dogodi da vas neka hitna situacija spriječi u tome, započnite ciklus kasnije ili nakon ciklusa usmjerite pažnju na tu situaciju. Ukoliko potencijalna distrakcija nije hitna i može pričekati, možete pokušati sljedeće strategije:

  • Drugima koji bi vas mogli ometati recite da radite na nečemu
  • Odredite vrijeme za razgovor s drugima ili odgovaranje na mailove i poruke
  • Zapišite potencijalne distrakcije na papir kako bi im se mogli kasnije posvetiti

Na ovaj način možete bolje početi upravljati vlastitim vremenom te podignuti razine produktivnosti. Istraživanja su pokazala kako zapravo zaposlenici koji su imali strukturirano radno vrijeme, pokazali su veću produktivnost, kao i oni koji su uzimali manje, ali češće pauze za odmor.

Zašto i otkud pomodoro tehnika?

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Francesco Cirillo, poduzetnik i autor, koristio je timer u obliku rajčice (pomodoro) kako bi pratio vrijeme svog učenja. U suštini metoda je jednostavna: kada imate veliki ili više manjih zadataka, podijelite ih pomoću kratkih vremenskih intervala koje ćete razdvojiti pauzama. Interval je dovoljno kratak ili dug, da bi naša prosječna pažnja mogla ostati na njemu, odnosno zadatku, a činjenica da slijedi pauza, našem mozgu osigurava da će dobiti nagradu, odnosno predah.

A sada je na vama da vaš sljedeći zadatak koji ste odgađali pokušate riješiti uz pomoć ove metode i sami doživite njezine benefite. Sretno na putu na kojem vam prepreka neće biti distrakcije.

Moglo bi vas zanimati i: Fokus je ključan za produktivnost. Danas ga je teško držati, ali ovi savjeti mogu pomoći

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!