Toksična pozitivnost – pozitivne vibracije volimo, ali u granicama i bez pretjerivanja

by Slowliving uredništvo

Pozitivne vibracije volimo, ali u granicama i bez pretjerivanja. Jedno od glavnih obilježja toksične pozitivnosti jest pretjerano isticanje i pristup životu uz isključivo pozitivne vibracije. Zbog toga ovaj tip pozitivnosti odbacuje teške emocije i zamjenjuje ih pozitivnima koje su najčešće tek lažna slika svega što osoba proživljava. Svi smo svjesni činjenice da je pozitivan pogled na život važan za mentalno zdravlje, ali, jednako tako, moramo biti svjesni i toga da život nije uvijek pozitivan. Svi se nosimo s bolnim emocijama i iskustvima, a te je emocije potrebno prihvatiti i iskreno se nositi s njima.

Toksična pozitivnost dolazi u različitim oblicima, a vrlo vjerojatno ste se s nekim od primjera već susreli u životu. Kada se dogodi nešto loše, poput gubitka posla, ljudi obično upućuju poruku važnosti pozitivnosti ili gledanja s vedrije strane. Iako takvi komentari nemaju loše namjere i osobe koje ih dijele pune su suosjećanja, oni nisu najbolje rješenje. Osim toga, dobar primjer jest i izražavanje razočaranja ili tuge nakon čega vam netko kaže da je sreća stvar izbora. Međutim, to sugerira da ste u slučaju izražavanja i osjećanja negativnih emocija sam krivi jer niste odlučili biti sretni. Postavlja se pitanje možemo li uopće odlučiti biti sretni ili pak kako odlučiti od danas biti sretan. Odgovor se sasvim sigurno ne krije u potiskivanju emocija i osjećaja što kasnije može rezultirati i problemima s anksioznošću ili depresijom.

Zašto je toksična pozitivnost štetna?

Toksična pozitivnost može naštetiti ljudima koji prolaze kroz teške životne trenutke. Umjesto toga trebaju podršku koja ne podržava potiskivanje emocija već njihovo prihvaćanje. Dijeljenje osjećaja koji su sasvim prirodni i podrška neće dovesti do toga da osobe smatraju da su njihovi osjećaji odbačeni ili ignorirani već da vrijede. Podršku, ljubav i olakšanje najvažnije je pronaći od obitelji i prijatelja. Uz to, toksična pozitivnost uzrokuje krivnju jer u slučaju da ne uspijevate pronaći način da se osjećate pozitivno radite nešto pogrešno. Toksična pozitivnost zaslužna je i za vješto izbjegavanje autentičnih ljudskih osjećaja, odbacivanje i negiranje teških emocija. Ona sprječava rast. S obzirom na to da izbjegava osjećaje koji bi mogli biti bolni, uskraćuje sposobnost suočavanja s izazovnim trenutcima i osjećajima koji mogu dovesti do rasta.

Koji su znakovi toksične pozitivnosti?

Toksična pozitivnost često može biti suptilna, a pomoću sljedećih znakova možete prepoznati ovu vrstu ponašanja:

  • odbacivanje problema, a ne suočavanje s njima,
  • osjećaj krivnje zbog tuge, ljutnje ili razočaranja,
  • sakrivanje vlastitih istinskih osjećaja iza citata koji su društveno prihvatljivi,
  • prikrivanje stvarnih osjećaja,
  • umanjivanje tuđih osjećaja jer vam ti trenutci stvaraju nelagodu,
  • približavanje druge perspektive uz misao uvijek može biti i gore.

Kako izbjeći toksičnu pozitivnost?

Upravljajte svojim negativnim emocijama, ali nemojte ih negirati. Negativne emocije, u slučaju da ih se ne kontrolira, mogu uzrokovati stres pa i neke ozbiljnije posljedice. Međutim, one mogu pružiti i važne informacije koje mogu dovesti do korisnih promjena u vašemu životu.

Budite realni. Kada se suočite sa stresnim i teškim situacijama imajte na umu da su zabrinutost i strah sasvim prirodne reakcije. Ne očekujte previše od sebe već se usredotočite na brigu o sebi i poduzimanje koraka koji će poboljšati trenutnu situaciju.

Usredotočite se na slušanje drugih i pokazivanje podrške. Kada netko izrazi tešku emociju zaboravite na sve floskule kojima ste se nekada prije služili. Umjesto toga dajte do znanja toj osobi da ste tu, da ćete ju saslušati te da je sve ono što osjeća normalno.

Obratite pozornost na društvene mreže. U slučaju da pratite neke od profila koji nude pozitivni sadržaj obratite pozornost na to kako se osjećate nakon pročitanoga. Je li vam taj sadržaj izvor inspiracije ili se nakon njega osjećate posramljeno i krivo. Ako se pronalazite u drugom dijelu razmislite o ograničavanju takvog tipa sadržaja.

Moglo bi vas zanimati: Koje su karakteristike emocionalnih vampira i kako se nositi s njima?

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!