Isprobali smo “Emocije i stanja”, asocijativne karte umjetnice Ivane Pipal

by Dalia Žmegač-Kunić

Asocijativne karte umjetnice Ivane Pipal “Emocije i stanja” su nas oduševile i potaknule na razmišljanje.

Emocije su tako jednostavne, a istovremeno i tako kompleksne. Upravo zbog toga neprestano izazivaju veliku pomutnju i fokus kod svakog pojedinca bez obzira na njegovu osobnost. Mnogo puta sam čak čula i savjet: „Nikada se nemoj voditi emocijama u životu“, a to me upozorenje i dalje kopka. Naime, nije mi jasno kako je uopće moguće ne voditi se emocijama kada su one toliko duboko „utkane u ljudski DNA“ te tako prirodno čine naše svakodnevne putokaze.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ivana Pipal (@ivanapipal)

Emocije i stanja

Pokušajte sami sebi odgovoriti na pitanje koliko emocija uopće možete imenovati i na glas nabrojati?

Iako se na prvu čini kao lak zadatak, vrlo brzo ćete shvatiti kako mnogo toga osjećamo na dnevnoj bazi, a nemoguće nam je uobličiti taj osjećaj u konkretni verbalni izraz. Asocijativne karte umjetnice Ivane Pipal savršen su poticaj za savladavanje i shvaćanje vlastitih emocija, a mi smo ih odlučili isprobati i primjeniti u svakodnevnoj praksi.

Kutija sadrži vizuale za čak 33 emocije i 50 različitih ljudskih stanja, a uz knjižicu s uputama kako ih koristiti, u svoje slobodno vrijeme dozvat ćete kreativnost, maštu, učenje o novim emocijama i prepoznavanju istih. Upute je napisala psihologinja Dea Ajduković koja ističe kako je cilj “uz njihov apstraktan sadržaj potaknuti spontane emocije, asocijacije i interpretacije onog tko se njima koristi”.

Moje iskustvo s asocijativnim kartama

Moram priznati, kada sam otvorila knjižicu s uputama, apsolutno mi ništa nije bilo jasno. Naime, danas je na tržištu dostupno mnogo različitih kartica koje imaju svoje ciljeve, a svake od njih imaju na poleđini nekakvu uputu ili sugestiju. Zapravo automatski to i očekujemo, da uz sve što radimo, imamo dostupne upute za korištenje. Ove karte su po mnogočemu drugačije i samim time, otvaraju jedan novi prostor za istraživanje i osobni rast. One ne sadrže nikakav tekst, nego isključivo umjetničke prikaze 33 šarenih emocija i 50 crno bijelih emotivnih stanja uz koje si možemo i trebamo dopustiti da sami sebe iznenadimo odgovorima koje će u nama izazvati pogled na njih.

I moram priznati, prvo s čime sam se susrela nakon početne zbunjenosti, bio je pogled oči u oči sa slow livingom u punom sjaju. To me u potpunosti oduševilo! Ove su karte, po mom mišljenju, pravi prikaz slow livinga u praksi i njihovo korištenje može donijeti sjajan miks sporosti čvrsto isprepletene s mindfulnessom, ljubavi i brigom prema sebi te u konačnici sa željom za boljim upoznavanjem samih sebe, drugih ljudi oko nas i odnosa koje s njima gradimo.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ivana Pipal (@ivanapipal)

Dijelim s vama svoja razmišljanja o emocijama koje sam susrela tijekom korištenja ovih asocijativnih karata.

Emocije koje su mi bliske i drage, koje često osjećam i grlim su: ljubav, optimizam, prihvaćanje, divljenje, ispunjenost, interes, radost, razumijevanje.

Ponekad se susrećem i s: ekstazom, ranjivosti, razočaranjem, ljutnjom, preopterećenosti, tugom i strahom.

One emocije koje tek trebam bolje upoznati i s njima se sprijateljiti su: iščekivanje, oprez, uvrijeđenost, sumnja, žalost, distanciranost.

Oživljavanje umjetnika u nama

Iako se neki mogu zapitati kakve veze slow living ima s umjetnosti, svakoga tko si je dopustio istražiti i prakticirati takav način života na dubljoj razini, neće iznenaditi zaključak u kojem iznosim kako slow način života neminovno budi umjetnike u nama. Kada zastanemo, moramo se osvrnuti oko sebe i tada zapažamo mnoge naizgled jednostavne stvari koje nas okružuju, a koje su u biti pravi izvor inspiracije i kreativnosti. Ove karte su u meni izazvale gotovo jednak takav osjećaj. Svaki put kada ih koristim, iznenadim se koliku moć inspiracije mi donesu. Uz njih, uvijek imam vremena zastati i uloviti svjesnu prisutnost za ruku, osjetiti njeno bilo i pitati samu sebe kako sam. Promatranje apstraktnih ilustracija umjetnice Ivane Pipal dovelo me do novih i neočekivanih perspektiva prema nekima od emocija koje često osjećam, kao i prema onima od kojih bježim, bojim ih se ili ih još ne poznajem u potpunosti.

Moglo bi vas zanimati i: Kako emocije utječu na dječji imunološki sustav?

Tekst i foto: Dalia Žmegač-Kunić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!