Kako naučiti kontrolirati negativne emocije?

by Anđela Sabranović
negativne emocije

Anksioznost, ljutnja, razočaranje, tuga… sve su to termini i manje lijepi osjećaji kojima smo posebice tijekom velikog lockdowna počeli pridavati više pažnje. U jedinstvenoj, nikad prije viđenoj situaciji stavljanja života na pauzu, susreli smo se sa samima sobom. Imali smo dobranog vremena razmisliti o svim filozofskim pitanjima vezanima uz sami život i način življenja koji smo odabrali. Uz dodatne prijetnje poput velikih potresa i trenutnog rata na pragu Europe, nije lako ostati pozitivan i veseo te živjeti bezbrižno, kao da se ništa ne događa.

Međutim, za emocionalnu stabilnost je važno naučiti osvijestiti i nabrojati emocije s kojima se susrećemo, prihvatiti ih, a onda, u konačnici i naučiti na ispravan način nositi se s njima. Kako bismo naučili kontrolirati negativne emocije, moramo najprije znati da su emocije u nama neka vrsta putokaza koji nam ukazuje na smjer u kojem trebamo ići u životu jer upravo emocije čine prikaz naših unutarnjih želja i potreba.

Stručnjaci se slažu da negativne emocije ne postoje, već da postoje one koje su više ili manje ugodne za nas. Upravo zato što gore nabrojene osjećaje u našim umovima označavamo kao negativne ili one koje bismo pod svaku cijenu željeli izbjeći, važno je naučiti ih kontrolirati. Provjerite kako.

UPOZNAJTE SEBE

Kroz emocije, posebice ove manje ugodne o kojima govorimo, možemo prepoznati što nam je važno u životu i zašto. Budući da one prikazuju reakciju naših potreba, uz njih nam je lakše upoznati sebe, definirati smjer u kojem želimo ići u životu, kao i onaj kojim nikako ne želimo poći.

SKRIVENO ZNAČENJE

Svaka emocija ima svoje značenje i govori nam o nečemu što je nama važno. Pokušajte dokučiti što emocija koja vas trenutno muči vama govori i razmislite postoji li možda neki drugi kut gledanja na situaciju koju ste doživjeli.

OČEKIVANJA

Puno puta u životu nas razočaraju vlastita očekivanja, a ne ljudi ili događaji koje proživimo. Provjerite sa samima sobom jesu li vaša očekivanja realna i kamo bi vas ona trebala odvesti. Ukoliko se stvar otme kontroli, zapitajte se što možete učiniti s nastalom situacijom.

Važno je razumjeti da su emocije naši prijatelji, bez obzira bile ugodne ili neugodne. Ne dopustite da vas obuzmu u tolikoj mjeri da izgubite kompas i više ne znate kojim putem krenuti. Sprijateljite se sa svojim osjećajima i vjerujte da itekako lijepo možete surađivati s njima.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto nije dobro potiskivati emocije

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti