Kako pobijediti jutarnju anksioznost?

by Anđela Sabranović

Iako je tjeskoba osjećaj s kojim se svatko od nas povremeno susreće i gotovo ju je nemoguće izbjeći, prava jutarnja anksioznost uključuje intenzivnu brigu i strah oko svakodnevnih stvari, a vrlo lako može prijeći i u napad panike.

Mnogi ljudi su se prije razvoja interneta i društvenih mreža cijeloga života osjećali tjeskobno, a zbog premalo svijesti i obrađivanja teme anksioznosti u medijima nisu niti znali kako svoje stanje točno nazvati. Mnogi od nas još su u tinejdžerskim danima to pripisivali „podivljalim“ hormonima, a kasnije pomislili kako su jednostavno malo osjetljiviji. Ipak, anksioznost je stanje koje je malo zahtjevnije nego što to na prvu zvuči. Znakovi koji ukazuju na anksioznost uglavnom su osjećaji poput pretjerane, gotovo stalno prisutne napetosti, nemogućnosti koncentracije na ništa drugo osim na brige koje vas more, osjećaj straha da se ne dogodi nešto loše, brojne zdravstvene tegobe poput problema s probavom, nesanicom, glavoboljom i slično.

Budući da svaki osjećaj, pa tako i onaj manje ugodan poput anksioznosti ima svoj uzrok, najvažnije je detektirati o čemu se radi u vašem slučaju kako biste znali najispravnije pristupiti rješavanju svojih problema i nastojati se osjećati bolje u svakom smislu. Jutarnju anksioznost uzrokuju brojni čimbenici kojima ste izloženi, a gotovo uvijek proizlazi iz određene vrste stresa i brige. To dokazuje i kortizol koji je najviši upravo onda kada se probudite što svakako objašnjava povećanu jutarnju tjeskobu. Osim stručne pomoći koju biste svakako trebali potražiti u nadi da naučite kako postoje brojni načini razmišljanja osim brige kao i reakcije s kojima si možete pomoći, postoje i brojni drugi mehanizmi kojima itekako možete ublažiti sve to s čime se nosite.

VJEŽBE DISANJA

Zasigurno ste toliko puta već čuli kako vježbe disanja pomažu u brojnim situacijama. (Jutarnja) anksioznost je svakako jedna od njih. Prakticiranje dubokog disanja odmah nakon buđenja pružit će vam trenutnu brzu pomoć u tjeranju negativnih misli i briga koje vas sputavaju u normalnom funkcioniranju.

DNEVNIK ZAHVALNOSTI

Nakon vježbi disanja, kada ste malo umirili um, dodatno si uljepšajte jutro s jednom divnom vježbom. Zapisujte tri do pet stvari na kojima ste zahvalni. To ne mora biti ništa veliko, dovoljne su i sitnice koje želite zabilježiti znajući da su u vama izazvale osjećaj topline i mira.

KVALITETNO SLOBODNO VRIJEME

Budući da je kultura života u kojoj živimo zaista ubrzana i posao je taj koji zauzima većinu našeg dana, slobodno vrijeme je nešto što dobivamo na kapaljku. Upravo iz tog razloga razmislite kako ga želite provoditi. Dozirajte medijski sadržaj koji je često negativan i prepun briga te se posvetite druženju s osobama koje u vama izazivaju dobre osjećaje, sigurnost i zadovoljstvo.

Moglo bi vas zanimati i: Pobijedite anksioznost prirodnim putem – imamo 10 savjeta

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, Pinterest

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!