Priprema za porod je više od spremne torbe. Važna je mentalna priprema

by Anđela Sabranović
priprema za porod

Kada je priprema za porod u pitanju, uvijek se spominju beskrajno dugi popisi potrebnih stvari kako za mamu, tako i za bebu, ali tako malo se zapravo govori o mentalnoj pripremi za jedan od najsretnijih, ali i najizazovnijih događaja u životu jedne žene.

Iako porod traje svega nekoliko sati (dobro, ima i “sretnica” kod kojih se oduži, nećemo lagati), ono što je sigurno jeste to da ćete ga pamtiti cijeli život. Kada to shvatite, nadamo se kako ćete si i osvijestiti od koje je važnosti doći na njega spreman kako psihički tako i fizički. U nastavku smo izdvojili nekoliko koraka koji vam mogu biti značajni.

Naučite se povezati sa svojim tijelom

Svi smo mi do određene točke skloni zanemarivati svoje unutarnje glasove i prepuštati se životu da nas jednostavno nosi.
Zato je za mnoge žene porod, pa poslije majčinstvo izrazito zahtjevno razdoblje jer ne nauče da brigom o sebi zapravo brinu i o drugom biću.
Zato vrijeme trudnoće, koje je ujedno idealno za brigu o sebi, iskoristite za povezivanje sa sobom kroz meditaciju.
Snaga za porod se nalazi u svakoj ženi, ali potrebno ju je osvijestiti, a to ćete moći tek kada se dovoljno dobro poznajete.

Vizualizacija

Teško je zamišljati detaljno ono što nikad niste doživjeli, ali ono što možete jeste vizualizirati emocije koje želite doživjeti u rodilištu.
Iako zvuči pomalo neobično, ovaj korak vam može pomoći da dobijete određenu sigurnost te da budete barem malo spremniji za ono što vas čeka.

Tehnike disanja

Najkorisnija priprema za porod su svakako vježbe disanja jer fokusom na njih, gubite fokusa sa straha i boli.
Ne postoji jedna tehnika koja odgovara svim budućim mamama, ali kada ih poznajete sve, znat ćete i koja je za vas. Danas srećom postoji jako puno tečajeva uz koje možete jednostavno savladati tehnike disanja. Ovaj korak svakako ne podcjenjujte jer je često izuzetno važan i mnoge će vam porodilje reći kako im je disanje bilo od velike pomoći.

Edukacija i podrška

Kada ste dovoljno educirani o svemu što vas očekuje na porodu, jasnije znate što želite, a što ne želite i znanje vam pruža toliko potrebno samopouzdanje. Zato naučite sve što možete, ali iz provjerenih izvora. Također, jako je važno da je na porodu uz vas osoba koja vam ulijeva sigurnost pa dobro razmislite hoće li to biti vaš partner, doula ili netko treći. Važno je da vam ta osoba poogne vratiti snagu u trenucima kada ostanete bez nje.

Pripremite se na novu sebe

Često zaboravljamo kako se porodom ne rađa samo beba, nego na neki način i majka.
Žene tako podsvjesno često čekaju povratak života prije bebe i zbog toga zanemaruju svoje instinkte. Zbog toga je važno da još u trudnoći shvatite kako će s bebom doći i vaša nova verzija, ali ako joj pristupite na pravi način, nećete se ni željeti vraćati staroj.

Svaki porod je drugačiji, ali kada vjerujete sebi i svom tijelu, velike su šanse da vas očekuje najljepše životno iskustvo bez obzira na bol. Uostalom, kao što znamo da poslije kiše dolazi duga, tako i poslije bolova na porodu dolazi život te neizmjerna sreća.

Moglo bi vas zanimati i: Evo zašto je vježbanje u trudnoći toliko važno

Tekst: Anđela Saranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!