Muči vas burnout? Ovo su 4 koraka koja biste trebali poduzeti odmah!

by Vjera Pađen

Burnout je definiran kao stanje iscrpljenosti, a izgaranje može biti uzrokovano uglavnom dugotrajnim i prekomjernim količinama stresa. Obično povezano sa poslovnim pritiscima, burnout zapravo može biti uzrokovan bilo kojom vrstom kroničnog stresa.

Ako, na primjer, žonglirate sa obiteljskim životom i karijerom, konkurentni pritisci i stalni stres mogu najčešće dovesti do osjećaja preopterećenosti. Dakle, ako to zvuči kao nešto što vam se događa, evo kako prepoznati kada ste na rubu izgaranja.

Koji su to znakovi burnouta?

Izgaranje može različito utjecati na različite osobe, ali često uključuje fizičku, mentalnu i emocionalnu iscrpljenost. Na primjer, možete se osjećati stalno umorno, ne možete se koncentrirati i stalno ste slabi i bezvoljni. Zbog utjecaja na vašu dobrobit, važno je poduzeti korake kako biste spriječili iscrpljenost. Fraza za koju ste možda čuli je “pet faza izgaranja” a one obuhvataju sljedeće:

  • Faza medenog mjeseca: visoka razina zadovoljstva, predanosti, energije, kreativnosti i produktivnosti;
  • Pojava stresa: neki dani su teži od drugih, osjećaj tjeskobe, nemogućnost fokusiranja, razdražljivost;
  • Kronični stres: osjećaj iscrpljenosti, pritisak, nedostatak kontrole, tjelesna bolest
  • Burnout: promjene u ponašanju, mentalitet bijega, kronične tjelesne bolesti, sumnja u sebe, društveno povlačenje
  • Uobičajeno izgaranje: značajan stalni mentalni, fizički ili emocionalni problem, za razliku od povremenog doživljavanja stresa ili izgaranja.

Što uraditi ako ste na rubu burnouta?

Prepoznajete li neku od tih pet faza? Ako je odgovor da primijenite neku ili sve preporuke koje donosimo u nastavku:

Potražite pomoć

Kada je osjećaj kolapsa uzrokovan pretjeranom količinom stresa, to je siguran znak da pokušavate učiniti previše. Kada zatražite pomoć i delegirate neke od svojih odgovornosti, možete olakšati svoj posao i smanjiti pritisak pod kojim se nalazite. To može značiti traženje dodatne podrške na poslu ili obraćanje članovima obitelji i prijatelja za pomoć u vezi poslova kod kuće. Alternativno, možda biste željeli razgovarati s terapeutom koji će vam pomoći riješiti sve emocionalne probleme s kojima se susrećete.

Prilagodite svoj raspored

Nakon što zatražite pomoć (i dobijete je!), moći ćete prema tome prilagoditi svoj raspored. Ako ćete imati lakši posao, možete ukloniti neke od zadataka koje obično obavljate svakodnevno i zamijeniti ih alternativama, kao što su opuštanje i briga o sebi. Međutim, važno je da ne iskoristite dodatno vrijeme koje imate da pokušate preuzeti dodatne odgovornosti. To jednostavno može pogoršati simptome izgaranja i ostaviti vas da se osjećate još gore.

Dajte prednost spavanju

Kada ste pod stresom, to često utječe na vašu sposobnost spavanja. Ako se često budite tijekom noći, to će negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna. Također ćete biti umorni, a umor može dovesti do drugih simptoma, poput glavobolje, problema s koncentracijom i povećane tjeskobe. Ako se osjećate kao da ste na rubu izgaranja, bitno je dati prednost spavanju. Raniji odlazak u krevet, gašenje ekrana i vježbe disanja mogu vam pomoći da čvršće spavate, ali ulaganje u novi madrac također može imati veliki utjecaj na kvalitetu sna.

Pregledajte se i razgovarajte sa svojim doktorom

Većina ljudi koji doživljavaju izgaranje već se dugo suočavaju s kroničnim stresom, što znači da možda već pate od niza povezanih simptoma. Stalni stres može uzrokovati razne probleme, kao što su povišeni krvni tlak, depresija, čir na želucu, pa čak i gubitak kose. Dok su neki simptomi kroničnog stresa uočljivi, druge je lakše zanemariti. Zdravstvenim pregledom možete utvrditi trebate li neki tretman koji će vam pomoći da se nosite s učinkom koji povišene razine stresa imaju na vas.

Kako se oporaviti od izgaranja?

Ako želite znati kako se oporaviti od izgaranja, snižavanje razine stresa je ključno. To možete učiniti smanjenjem pritiska pod kojim ste, ali učenje kako upravljati stresom na zdraviji način također može biti od pomoći. Učenjem novih tehnika opuštanja, korištenjem tjelovježbe za ublažavanje napetosti i promjena prehrana (prelazak na zdraviju, plant based prehranu bi mogao biti od velike pomoći) pripremit će vas da se učinkovitije nosite sa svakodnevnim stresom. Isto tako mogli biste isprobati neke prirodne dodatke prehrani koji će umanjiti stres. Ovo će vas definitivno postaviti na pravi put kako biste izbjegli izgaranje u budućnosti.

Moglo bi vas zanimati: Stres naš svagdašnji: ako ga želimo svesti na minimum, potrebno je to odraditi iz temelja

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti