Stres u vrijeme blagdana – kako ga umanjiti?

by Vjera Pađen

Iako bi blagdani u naše živote trebali donijeti radost i toplinu, neki od nas se pred blagdane toliko „zakopaju“ u poslu, da je na kraju nemoguće opustiti se i uživati. Baš zato, najljepše vrijeme godine uglavnom postane izvor napetosti, frustracija i svađe, kako među kolegama, tako i u obitelji. No, naučimo li se na zdrav način nositi sa stresom moguće je uživati u blagdanima i vremenu prije njih.

Najljepše doba godine je ispred nas. Svi se veselimo druženju s obitelji i prijateljima, dekoriramo svoje domove, pripremamo se za Božić, pečemo božićne kolače, smišljamo što ćemo kome pokloniti ispod bora… No, naše misli lako se pretvore u pritisak, a bojazan kako ništa nećemo stići, ništa nećemo pripremiti kako trebamo i kako ćemo produbiti minus na tekućem računu kreiraju stres naš svagdašnji. Jesu li uopće mogući božićni blagdani bez stresa? U nastavku donosimo savjete uz koje ćete si olakšati.

Recite svoje mišljenje

Postanite svjesni svega onog zbog čega ste pod stresom, porazgovarajte se kolegama o tim problemima i pokušajte zajedno naći najbolje moguće rješenje. Ponekad je potrebno biti i čvrste ruke i ne pristati na neke ustupke (ako ste vi ona koju drugi uvijek zatrpaju s poslom).

Dišite duboko

Stresa možete pokušati ublažiti i metodom “triju izdisaja”. Tri puta udahnite duboko i svaki put kada izdišete pokušajte vizualizirati kako stres napušta vaše tijelo, a vi ste sa svakim izdisajem sve bliži stanju spokojnosti. Zamislite sliku koja vas smiruje – šumu, mirno more ili planinu i osjetite kako se vaš unutarnji mir sve više širi u vama i van vas.

Promijenite okolinu

Nakon što vas nešto uzruja, maknite se iz te okoline. Otiđite u drugu prostoriju sve dok se ne smirite. Dobijte drugu perspektivu na događaj i počnite raditi nešto drugo. Osjetit ćete  kako vam se um opušta dok se bavite manje napornim stvarima, tek kad se osjetite spremnima dovršite prijašnji posao.

Nagradite se – zaslužili ste

Istina je da je recesija, i da vi imate još cijeli popis sa sitnicama koje su potrebne vašoj obitelji ili u kućanstvu za ove blagdane, no pobrinite se da ove godine mislite i na sebe. Kupite nešto samo sebi. Ne mora to biti nešto veliko, već i neka sitnica, božićni ukras, kolač ili nešto slično. Smatrajte to zasluženim poklonom i osjetite kako vas stres napušta.

Znate li da vam biljke mogu pomoći u borbi protiv stresa?

Nefarmakološke metode su doista jednostavne, na dohvat ruke i pomažu nam da učinimo dobro za sebe, no ponekad nisu dovoljne pa u slučajevima popraćenim akutno stresnim ili depresivno-anksioznim stanjima, mogu nam pripomoći i ljekovite biljke.

  • Pasiflora (Passiflora incarnata) – jedna je od najpoznatijih biljaka anksiolitika koja se koristi kod svih oblika tjeskobe. Sigurna je biljka i ne izaziva pospanost.

  • Glog (Crataegus sp.) – biljka prepoznatljiva u kontekstu srca, zapravo je korisna kod tjeskobe i nervoze uz popratni simptom ubrzanog otkucaja srca, te je dobar odabir u kombinaciji sa pasiflorom.
  • Rodiola ili Ružičasti žednjak (Rhodiola rosea L. Crassulaceae) – jedna je od najznačajnijih biljaka stresa. Obzirom da nam omogućuje da se bolje adaptiramo na stanje izazvano stresom, priskrbila je i naziv adaptogene biljke. Suprotno od biljaka koje djeluju kao anksiolitici to jest smirujuće, rodiola smanjuje umor, povećava fokus i budnost, odnosno mentalne performanse. Svojim mehanizmom djelovanja utječe na niz medijatora stresa poput smanjenja pretjerano povišenog hormona kortizola, pa je korisna i u fazi potpune istrošenosti ili burn-out-a.
  • Šafran (Crocus sativus) – smatra se antidepresivom budućnosti jer posjeduje jedinstven mehanizam djelovanja u kojem nema interakcije s drugim lijekovima, što ga postavlja u prednost pred drugim biljnim antidepresivima poput primjerice Gospine trave.

Same ili u nekoj kombinaciji, ove biljke mogu vam pomoći u lakšem suočavanju sa blagdanskim stresom. Zatražite savjet od odabranog liječnika koji će, ovisno o vašem zdravstvenom stanju, predložiti vam najprikladniju biljku.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte Ro.Ra.Natura savjetovalište putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Um Tijelo Zdravlje“. Sve proizvode možete pronaći na web shopu www.pileje.hr.

Tekst: Slowliving.hr

Foto: PiLeJe, Pexels

Možda će vam se svidjeti