Pet načina na koje vam minimalizam vraća slobodu

by Anđela Sabranović

Danas jako puno slušamo o minimalizmu te nije ni čudo da se mnogi pitaju koji su to benefiti takvog stila života.

Kada bismo trebali izdvojiti samo jedan, to bi bila sloboda življenja u skladu s prioritetima. U nastavku smo izdvojili pet načina na koje minimalizam vraća slobodu u živote onih koji ga žive.

Jednostavnost

Jednostavnost je često za nas bolja jer podrazumijeva manje vremena, energije i novca na ono što ustvari nije bitno.
Kada iz svog okruženja uklonite nered te sve pojednostavite, prestajete biti “žrtva” vlastitog prostora i vraćate kontrolu u svoje ruke.

Više prostora kao rezultat manje posjedovanja

Ono što je već na prvi pogled očito jeste to da kada raščistite svoj dom od suvišnih stvari dobivate više prostora.
Primjerice čist i pregledan radni stol daje vam više prostora za nesputani rad. Isto tako uživat ćete više u kuhanju kada je u vašoj kuhinji sve organizirano.
Također kada skupljate puno stvari na jednom mjestu, vremenom prestanete biti svjesni što uopće imate i tako počinjete kupovati ono što vam ne treba.

Manje obveza znači više vremena za ono bitno

Minimalizam u svojoj suštini podrazumijeva to da svoje vrijeme poklanjate samo onim aktivnostima koje unapređuju vaš život.
Možete već danas pogledati u svoj raspored i iskreno si odgovoriti koje su to aktivnosti doista vama važne, a koje su vam nametnute od društva.
Kada si osvijestite svoje stvarne prioritete vidjet ćete kako iznenada imate više vremena prvenstveno za sebe, a onda i za drage ljude te za aktivnosti koje su vam važne, a dugo ih odgađate jer mislite da nemate vremena za njih.

Manje stvari znači manji financijski teret

Minimalizam je moćan alat za vaš proračun. To bi moglo zvučati samo po sebi razumljivo, ali mnogi ljudi još uvijek ne shvaćaju da sve beskorisne stvari koje kupe stvaraju dugoročne financijske izazove. Financijska sloboda je ono čemu svi danas teže, a do nje možemo doći tek svjesnom potrošnjom.

Manje financijskog stresa utječe pozitivno na vašu psihu

Konačno, minimalizam također ima značajan utjecaj na vašu psihičku slobodu.

Nered – i psihički i fizički – stvara psihički teret. Morate misliti na svoj dug na kreditnoj kartici, svoje obveze i beskrajni popis troškova.

Umjesto toga možete jednostavno uživati u malim stvarima koje često život znače.

Moglo bi vas zanimati i: Upoznajte Lanu koja je za svoj dom odabrala minimalizam i low tox način života: “Nismo se rodili da bismo bili robovi poslova, odnosa, kuće, predmeta, djece, nego da uživamo u svakodnevnom životu…”

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!