Može li umjetna rasvjeta negativno utjecati na naše hormone?

by Dalia Žmegač-Kunić

Možda o tome do sada niste razmišljali, ali čini se da i umjetna rasvjeta može negativno utjecati na naše zdravlje…

Brojni su izazovi koje pred nas kao društvo, a onda i kao pojedince, donosi moderno doba koje je ispunjeno ubrzanim tehnološkim napredcima. Jedan od takvih izazova s kojim se iz dana u dan suočavamo je i hormonalna neravnoteža.

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo ta nam je ravnoteža nužna, a utjecaj moderne životne sredine, prehrambenih navika, izloženost stresu i mnogi drugi čimbenici svakako nam ne idu u prilog. Složenost ovog problema je ogromna, a dio utjecaja hormonalne neravnoteže zasigurno se može pripisati nečemu na što mnogi još uvijek uopće ne obraćaju pozornost – svjetlosnom onečišćenju.

Što je svjetlosno onečišćenje?

Iako mu se predaje puno manje značaja u odnosu na onečišćenje zraka ili vode, svjetlosno onečišćenje ima vrlo ozbiljan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje, a očituje se ponajprije kao prekomjerna rasvjeta koja remeti prirodne cikluse svjetla i tame i stvara štetne efekte na okolinu i ljude.

Javlja se uslijed nepravilne upotrebe umjetne rasvjete poput nepotrebno ostavljenih upaljenih svjetiljki tijekom noći, pretjerano osvijetljenih vanjskih prostora, nepravilno usmjerene rasvjete (prema gore umjesto prema dolje), ali i prekomjernog intenziteta svjetla. Sve to posljedično dovodi do poremećaja prirodnih ciklusa spavanja i budnosti, ometa funkcioniranje noćnih životinja, smanjuje bioraznolikost i remeti ekosustav.

Kako ga smanjiti?

Mnogo toga možemo učiniti kada je smanjenje svjetlosnog onečišćenja u pitanju i to već na osobnom primjeru. Ovo su neke aktivnosti uz koje možemo kontrolirati utjecaj umjetne rasvjete na naš život i svakodnevicu:

  • pravilno usmjeravajte svjetlost prema dolje kako biste spriječili odlazak svjetla u zrak
  • koristite lampe i žarulje koje imaju manju svjetlost i smanjite intenzitet svjetla
  • odaberite svjetlosne nijanse koje smanjuju emisiju plavog svjetla tijekom večernjih sati
  • educirajte se i podižite svijest o važnosti smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

Hormonalna aktivnost u okruženju obilja umjetne rasvjete

Živimo u doba obilja umjetne rasvjete i čini se kao da protiv te činjenice ne možemo ništa. Umjetna rasvjeta obuhvaća sve oblike rasvjete koji se koriste za osvjetljavanje nekog prostora, a da ne dolaze od prirodnih izvora svjetlosti poput sunca ili vatre. Dakle, sve lampe, led svjetiljke i plavo svjetlo koje dolazi od tehnoloških uređaja. Ovo potonje zasigurno je jedan od najvećih izazova koje imamo u svojoj svakodnevici budući da su nam mobilni telefoni i rad na računalu većini postali nešto što je nemoguće izbjeći.

Uslijed toga, javljaju se brojni problemi sa zdravljem poput povećane razine stresa, anksioznosti, mogućeg većeg rizika od obolijevanja od nekih kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa te u konačnici do hormonalne neravnoteže koja direktno utječe na reproduktivno zdravlje, libido i slično.

Ipak, zaštititi se možemo. Ovo su neki od načina na koje to možemo učiniti:

  • noviji elektronički uređaji imaju filtere plavog svjetla koje možemo koristiti u cilju smanjenja negativnog utjecaja plavog svjetla
  • pokušajte maksimalno moguće povećati izloženost prirodnoj svjetlosti tijekom dana provođenjem više vremena na svježem zraku
  • pokušajte prakticirati zdrave navike spavanja poput redovitog odlaska na spavanje i buđenja u isto vrijeme i ukloniti sve tehnološke uređaje iz svoje spavaće sobe.

Moglo bi vas zanimati i: Što ćeš ti danas napraviti za svoje mentalno zdravlje?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!