Disanje na porodu – zašto je toliko važno?

by Anđela Sabranović

Svaka majka može potvrditi kako joj je porod jedan od najvažnijih doživljaja u životu i emocije koje se osjete u cijelom procesu je nemoguće opisati.
Iako na sami tijek poroda nitko ne može u potpunosti utjecati, ipak postoje načini na koji žene mogu cijelo to iskustvo učiniti ugodnijim kako sebi tako i djetetu.
Jedan od tih načina je svakako disanje o kojem se jako puno priča. Naime, pravilnim disanjem se opuštaju mišići i postiže značajno veća fokusiranost na porod što budućim majkama daje dodatnu snagu.

Način disanja prije svega ovisi o fazi poroda i intenzitetu trudova pa smo ih tako i podijelili.

Prvi trudovi

U prvoj fazi poroda preporučuje se lagano disanje. Kada počne kontrakcija, udahnite polako kroz nos, uvlačeći zrak što dublje u pluća i trbuh. Zastanite na trenutak, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ovakav način disanja će vas značajno opustiti i pomoći vam da se i mentalno jednostavnije nosite s prvim trudovima.

Snažniji trudovi

Kako trudovi budu napredovali, vaše će kontrakcije postupno postajati sve jače i neugodnije.
U ovom trenutku, možda će vam biti od pomoći brže disati kada svaka kontrakcija bude na vrhuncu. Udahnite i izdahnite kroz usta, otprilike jednom u sekundi. Možete također ispuštati zvuk “heee” dok izdišete.

Drugu tehniku disanja koja se primjenjuje kod snažnijih trudova nazivamo „dahtanjem“ ili „psećim disanjem“. Disanje je kratko, plitko i ubrzano. (Heathline)

Druga faza poroda

Tijekom druge faze porođaja, morate koristiti kontrolu daha kako biste izgurali bebu van. Surađujte sa svojim tijelom i slušajte što vam govori. Vaša primalja će vam pomoći u ovoj fazi, a možda vam bude od koristi i video u nastavku.

Aktivno sudjelovanje u porodu kroz disanje omogućuje ženama čuvanje prijeko potrebne energije, ali i osigurava bebi dovoljnu količinu kisika. Tijekom poroda kada toliko toga nije u kontroli majke koja rađa, disanje je jedina naznaka da se može utjecati na nešto i vrlo vjerojatno je zato toliko i značajno.

Moglo bi vas zanimati i: Evo zašto je vježbanje u trudnoći toliko važno

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!