Pomlađivanje zubnog mesa

by Dalida Tomek
pomlađivanje desni - SLOWAGE365

Pomlađivanje desni izbrisat će tragove vremena na zubima i zubnom mesu

Među brojnim zahvatima posljednjih se godina spominje i takozvano pomlađivanje desni. Je li riječ o nekom novom estetskom zahvatu? Prije bi se moglo reći da se radi o medicinskom zahvatu koji prije svega sanira vrlo ozbiljan zdravstveni problem, koji, ako se ne liječi, dovodi i do funkcionalnog i do estetskog propadanja zubala. Možda je naziv “pomlađivanje desni” više marketinški trik, jer još uvijek ima dovoljno onih koji će radije mjesecima trpjeti smetnje nego biti pola sata u stomatološkoj ordinaciji.

Da, vrijeme ostavlja tragove i na našim zubima i desnima. Točnije, ostavljaju ga loše životne navike. Povlačenje gingive, tj. zubnog mesa, odvija se zbog upalnih procesa izazvanih bakterijama u plaku. Plak nastaje zbog slabe oralne higijene, lošeg položaja zuba, pušenja, stresa, trudnoće,  imunoloških poremećaja i genetskih sklonosti. Stari mostovi, plombe ili usadci također mogu izazvati upalne promjene. Neki lijekovi, oralni kontraceptivi, suha usta također mogu biti uzrok povlačenju gingive.

Zdrave desni tijesno prianjaju uz zube, a bolesne se povlače i otkrivaju korijen zuba

Budući da korijen zuba nije obložen caklinom, osjetljiv je na promjenu temperature, slatko i slano, ali i izložen karijesu, što u konačnici djeluje razorno na zubalo. Početni stadij bolesti zove se gingivitis, dok se uznapredovali oblik, koji zahvaća dublje strukture tkiva, zove parodontitis, ili parodontoza. Kod gingivitisa, upalni proces se može posve izliječiti. Kod parodontoze bolest je već uznapredovala pa propadaju strukture koje podržavaju zub. Javljaju se klimavost zuba, krvarenje, nastanak parodontalnih džepova i naposljetku ispadanje zuba.

https://www.slowliving.hr/wp-content/uploads/2020/02/tekst2_Hung-Diesel-_Pixabay.jpg

Dijagnostičke tehnike su sve sofisticiranije, pa danas postoje posebne vrste sondi koje mogu pružiti vrlo točnu sliku stanja zubnog mesa i kojima se može pravovremeno uočiti rani stadij bolesti. Postoji više tehnika liječenja zubnog mesa, a prvi korak u liječenju je smirivanje upale. Tek nakon toga odstranjuju se plak i kamenac koji se nalaze na zubnom korijenu ispod gingive. Ove naslage ne možemo dosegnuti sami, već trebamo pomoć stomatologa.

Vaš stomatolog može vam pomoći u borbi protiv nastanka džepića čišćenjem kamenca ultrasoničnim uređajem i uklanjanjem naslaga sa zuba i ispod džepića

Taj postupak zove se gingivalna kiretaža (popularno, kiretaža desni). Cilj joj je očistiti i ispolirati korijen zuba, ukloniti nečistoće iz parodontalnog džepa i omogućiti zubnom mesu da sraste s korijenom. Po potrebi se apliciraju sporoopuštajući antibakterijski gelovi koji uklanjaju uzročnike upale.

Drugom vrstom operativnog zahvata radi se majušni rez u desnima, tkivo se odiže da bi se mogao počistiti parodontalni džep i zatim se desni vraćaju na mjesto.  Po potrebi se stomatolog služi nadogradnjom uništenog tkiva gingivnim transplatatima uzetih iz nepca.

  • Kriva tehnika četkanja zubi može itekako oštetiti zubno meso. Nikako ne četkajte zube širokim horizontalnim potezima, ne pritišćite četkicom prejako i birajte mekanu četkicu.
  • Škrgutanje zubima u snu može opustiti strukture koje podržavaju zube i mogu se stvoriti džepići u kojima se nakupljaju bakterije. Plak je mekan i moguće ga je ukloniti četkanjem, a kamenac se mora ukloniti kod stomatologa.
  • Prirodni načini da se spriječi povlačenje desni su pijenje zelenog čaja, uporaba aloe vere i mućkanje sezamovim uljem. Ovim se metodama reduciraju plak i upala desni.

Među novijim tehnikama izdvaja se ona kojom se zubno meso navlači preko izloženog korijena. To se obavlja pomoću posebnog instrumenta kojim se napravi rupica u zubnom mesu, zatim se ono lagano olabavi i na kraju nategne preko korijena. Nema presadaka iz nepca, nema šavova, niti rezova. Ovom se tehnikom pacijentima omogućuje brži oporavak.

Postoji i obrnuti postupak, gingivektomija, kada se kirurškim zahvatom produljuje kruna zuba, odnosno kada se odstranjuje suvišno zubno meso i oblikuje tako da zub djeluje dulji. Taj se zahvat obično koristi kod “gummy smilea”“, kada postoji asimetrija u razini zubnog mesa ili u slučaju kada zub pukne ispod zubnog mesa i nije moguće napraviti restorativni zahvat na zubu.

Za manje korekcije koristi se laser, a za veće korekcije koristi se kirurška metoda. Terapija laserom bezbolan je način da se ciljano djeluje na žarišta upalnih procesa i nadopuna je raznim tehnikama saniranja parodontalnih džepova, a ponekad se može koristiti i samostalno.

Pročitajte i zašto koristiti ekološke četkice za zube!

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Pixabay, Unsplash

Možda će vam se svidjeti