Ekološke četkice za zube

by Dalida Tomek
ekološke četkice za zube

Jeste li ikada razmišljali koliko plastike završi u prirodi zbog – četkica za zube?

Odaberete li ekološke četkice za zube učinit ćete puno za okoliš. Dobro je poznato kako je preporuka stomatologa četkice za zube mijenjati svaka tri mjeseca. Naime, u tri se mjeseca četkica ‘istroši’, a bakterije namnože. Ukoliko ste u tri mjeseca bili bolesni, prehlađeni , imali virozu ili temperaturu, učestalost promjene četkice za zube još je veća. A svaka bačena četkica za zube, čiji se broj mjeri u milijardama, završi na otpadu. Drška tradicionalnih četkica za zube uglavnom je plastična, što je u današnje vrijeme mnogima neprihvatljivo. Pa koja je onda alternativa?

Rješenje dolazi u obliku četkica za zube čija je drška izrađena od bambusa. Bambus je najbrže rastuća biljka na planeti, 100% je prirodan i biorazgradiv, te ima prirodnu antibakterijsku zaštitu. Danas se smatra eko materijalom, jer za njegov uzgoj ne trebaju umjetna gnojiva. Dakle, drška ekološke četkice za zube izrađene od ove biljke u potpunosti je biorazgradiva. Biorazgradiva su i vlakna od najlona iste četkice, no njima će ipak trebati nešto više vremena.

https://www.slowliving.hr/wp-content/uploads/2020/02/Foto-Unsplash1.jpg

Kod ovih, ekoloških četkica za zube, vlakna od najlona ne sadrže BPA (bisfenol A). BPA je spoj koji može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, ponajprije u endokrinom sustavu stvarajući hormonalni disbalans. Istraživanja su ga povezala i s neurološkim komplikacijama, pretilošću, neuroblastomom, raznim karcinomima…

Dakle, osim što četkicu za zube od bambusa možete kompostirati (kao i pakiranje koje je kod ovakvih četkica uvijek od recikliranih materijala), pa čak i bez imalo grižnje savjeti spaliti, primjerice u kaminu, ona će biti i mnogo ‘zdraviji’ izbor. Baš kao i kod tradicionalnih plastičnih četkica, preporuka je i ekološku četkicu zamijeniti svaka tri mjeseca. I dok prije nekoliko godina nije bilo jednostavno nabaviti četkicu za zube od bambusa, danas su one lako dostupne. Pronaći ćete ih u drogerijama, eco-friendly trgovinama, web shopovima, a cijena im se kreće između 20 i 40 kuna.

Pročitajte i kako možete izbrisati tragove vremena na zubima i zubnom mesu! 

Autor: L.B.

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti