Ovim vježbama i savjetima stanite na kraj podbratku

by Ana Carević

Podbradak je neželjeni gost na našem licu koji se povezuje s godinama, genetičkom predispozicijom te viškom kilograma. Međutim, osim estetskih tretmana koji uklanjaju podbradak postoje i prirodna rješenja. Pravilna prehrana, manje gledanja u pametne telefone kao i uvođenje jednostavnih vježbi siguran su put do smanjenja podbratka.

Koji su sve uzroci nastanka podbratka?

Prvi od njih svakako je povezan s genetikom. S obzirom na to da nasljeđujemo kvalitetu vezivnog tkiva može doći do ranijeg opuštanja kože zbog manjka kolagena i elastina. Podbradak je povezan i sa starenjem jer s godinama mišići slabe, a u koži se sve manje stvaraju kolagen i elastična vlakna. Zbog tih faktora koža postaje opuštena, a najranije se opuštenost javlja ispod brade i uz čeljust. Višak kilograma dovodi do nakupljanja masnih naslaga na tijelu što vrijedi i za područje ispod brade na kojemu se stvara podbradak. Još jedan važan uzrok jest i stil života. Naime, ako većinu vremena provodite za laptopom i pametnim telefonom velika je vjerojatnost za stvaranje podbratka, ali i brojnih drugih zdravstvenih problema poput iskrivljenja kralješnice.

Smijte se

Samo još jedan podsjetnik na vježbu koju, vjerujemo, izvodite svakoga dana. Smijanjem i pričanjem se pokreću mišići lica zbog čega je manja mogućnost stvaranja podbratka. U slučaju da ju planirate izvoditi i sa ostalim vježbama vodite se tehnikom da stisnete zube dok su usta zatvorena te jezik postavite na nepce.

Razgibajte vilicu

Raširite vilicu što više možete te pri tomu donju vilicu pomjerajte naprijed pa nazad kao da želite nešto dosegnuti. Ovaj položaj zadržite desetak sekundi i budite slobodni izvoditi ovu vježbu kada god se sjetite i imate slobodnog vremena.

Dodirnite ramena

Bradom dodirujte lijevo i desno rame naizmjenično. Nemojte raditi nagle pokrete, a vježbu ponovite najmanje pet puta na svaku stranu.

Zijevajte

Otvorite usta najviše što možete i zadržite taj položaj nekoliko sekundi, opustite i ponovite vježbu desetak puta. Pri tomu pokušajte donjom usnom prekriti donje zube i zategnuti kako bi vježba bila učinkovitija.

Završite njegu lica vježbom

Nakon što ste na vrat nanijeli kremu, gledajte prema gore, istegnite vrat i s obje ruke pogurajte kožu vrata prema gore. U sljedećem koraku pogurajte kožu vrata uz liniju čeljusti prema vani te svaku vježbu ponovite tri puta.

Kako biste uspješno smanjili podbradak probajte i neke od sljedećih trikova

Žvačite žvakaće gume bez šećera jer se na taj način aktiviraju mišići koji sprječavaju nakupljanje suvišnih masnoća ispod brade. Maska od bjelanjaka ima moć zatezanja kože, a od sastojaka su vam potrebna dva bjelanjka, jedna žlica svježeg mlijeka, žlica meda, žlica soka od limuna te nekoliko kapi eteričnog ulja od mente. Masku držite otprilike pola sata i isperite ju mlakom vodom. Vitamin E zaslužan je za regeneraciju kože i zadržavanje prirodne vlažnosti pa je poželjno konzumirati hranu bogatu vitaminom E poput zelenog lisnatog povrća, ječma, orašastih plodova, graha, kikirikija i mahunarki. Poslužite se i maslacem od kakaa, zagrijte ga i nanesite na područje brade i vrata te masirajte nekoliko minuta, a rezultate ćete primijetit vrlo brzo. Za kraj, donosimo vam video sa vježbama.

 

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti