Opet ste pretjerali s hranom i pićem tijekom blagdana? Imamo rješenje!

by Anđela Sabranović

Svake godine na početku prosinca odlučite kako ćete ove godine pametnije s hranom i pićem kako ne biste u siječnju razmišljali o različitim dijetama i detoksima, a onda u siječnju shvatite da ste opet sve ponovili? Ne brinite jer svakako niste usamljeni u toj situaciji.

Zanimljivo je kako primjerice za svoj automobil nikad ne bismo odabrali pogrešno gorivo jer znamo da ne bi ispravno funkcioniralo, a pogledajte s druge strane naše tijelo… Toliko je savršeno da nam je spremno oprostiti povremene nezdrave odluke, ali ni to ne može trajati u nedogled.

Činjenica je da naša crijeva sve pamte te je ponekad potrebno zastati i dati im pažnju kakvu zaslužuju.

Propusna crijevna barijera (“leaky gut”)

Možda ste nekad čuli za pojam propusnih crijeva… U nastavku ćemo malo detaljnije objasniti o čemu se tu točno radi.

Naime, crijeva, a posebno crijevna flora usko su povezani s našim metabolizmom. Prehrana s visokim udjelom masti i šećera te manjak tjelovježbe ne samo da dovode do pretilosti i metaboličkih poremećaja (npr. dijabetes tipa 2), nego i uvelike mijenjaju crijevnu floru.

Posljedica svega može biti propusna crijevna barijera. Ovo je pojava o kojoj se sve više govori, ali i s razlogom. Crijevna barijera ima zadatak odvojiti sadržaj crijeva od ostatka organizma i apsorbirati isključivo one tvari iz hrane koje su našem tijelu korisne. Ako ta crijevna barijera postane propusna (“leaky gut”) zbog stresa ili neadekvatne prehrane, onda u organizam mogu prodrijeti i one tvari iz crijeva kojima ovdje nije mjesto.

To, između ostalog, uključuje toksične komponente (npr. lipopolisaharidi ili LPS) koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu u ostatku tijela: organizam na to reagira upalom na raznim mjestima, a to također ograničava funkciju onih organa koji su odgovorni za metabolizam masti i šećera. Zbog toga je važno preuzeti kontrolu nad svojim metabolizmom i pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Koje su potencijalne posljedice propusnih crijeva?

Pisali smo o povezanosti naših crijeva i mozga, ali činjenica je da crijeva utječu na gotovo sve procese u našem organizmu. Kada je crijevna barijera propusna toksične tvari i bakterije mogu slobodno ući u organizam i u svemu tome je posebno pogođena jetra jer ne može izlučiti sve toksine iz tijela.
To se može čak odraziti i na naše mentalno zdravlje te dolazi do različitih psihičkih poremećaja.
Neki od simptoma propusnih crijeva su intolerancija na određene prehrambene namirnice, razvoj autoimunih bolesti, kronični umor, kožni ekcemi…

Što može pomoći?

Ako ste se prepoznali u navedenom ne očajavajte jer postoji rješenje, a zove se sinbiotik OMNi-BiOTiC® METAtox.

On sadrži 9 bakterijskih sojeva za koje je kliničkim studijama dokazano da utječu na razinu masnoća u krvi, metabolizam šećera i zasićenost toksinima, stoga će pomoći Vašem organizmu u oporavku od uživanja u delicijama blagdanskog stola. Sinbiotik je stepenica više od probiotika jer sadrži i probiotik (dobre bakterije) i prebiotik (hranu za dobre bakterije).

Prevencija je danas doista ključ zdravlja i uz male promjene i prave dodatke prehrani možemo živjeti punim plućima u svom zdravom tijelu.

Moglo bi vas zanimati i: Kako probiotici mogu pomoći kod prehlada?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: AllergoSan

Možda će vam se svidjeti