Ojačajte imunitet uz ove 4 navike

by Vjera Pađen

Globalna pandemija, i ovo promijenjivo jesensko vrijeme potaknuli su nas da još više pozornosti usmjerimo jačanju imuniteta. Imunološki sustav sastavljen je od raznih organa i stanica koji su raspoređeni po cijelom tijelu te štite naš organizam od vanjskih utjecaja i toksina koji izlučuju virusi, bakterije, paraziti…U nastavku saznajte kako možete ojačati svoj imunitet.

 

Često možemo čuti da je za jačanje imuniteta iznimno važno održavati našu crijevnu floru i pametno birati namirnice koje jedemo uz probiotike koji također pomažu u njenoj stabilizaciji. U nastavku smo izdvojili još nekoliko savjeta kako do jačeg imuniteta.

Pripazite na prehranu

Dakle, vaš tjedni meni trebao bi se sastojati od raznolikih sezonskih namirnica koje će osigurati vitamine, minerale, esencijalne aminokiseline, kao i složene ugljikohidrate te fermentirane mliječne proizvode. Ovo su neke od namirnica koje ćete sada naći u trgovinama, a donose brojne blagodati za tijelo.

 


Agrumi (mandarine, naranče, limun, grejp) štite organizam i bogati su vitaminom C, važnim antioksidansom. Mahunarke su odličan izvor vitamina, minerala (cink, željezo, magnezij), kao i vitaminima B skupine. Mrkva je izvor karotenoida, koji djeluje na naš imunološki sustav, brokula ima karotenoide koji djeluju antioksidativno, a tu su i sjemenke i crveno meso koji sadrže kiseline i bjelančevine. Morski plodovi, kao i probiotici koji dodatno potiču rad stranica koje uništavaju opasne mikroorganizme. Prehranu obogatite i zdravim prirodnim sokovima, vaš imunitet će vam biti zahvalan.

Umanjite stres i naspavajte se

Stres utječe na naše zdravlje, imunitet, ritam spavanja, navike… Zato je važno kreirati rituale uz koje ćete dan započeti i završiti uz opuštajuće misli.

Unos šećera smanjite na minimum

Dokazano je da veliki unos šećera povećava mogućnost infekcije, budući da šećer smanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da uništavaju bakterije.

Pijte dovoljno tekućine

Važno je da dnevno unesemo do dvije litre vode ili nezaslađenog čaja kako bismo hidrirali stanice i potaknuli detoksikaciju organizma. Time ćemo automatski i zaštiti naš imunitet i spriječiti sami sebe od dehidracije.

 

Moglo bi vas zanimati: Kako da vaša frizura potraje što duže? Pronašli smo 4 trika koji pale.

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

 

 

Možda će vam se svidjeti