Mentalni fitness – 6 vježbi za bolje zdravlje i funkcije vašeg mozga

by Nataša Krstičević
mentalni fitness

Nije neka mudrost da je važno sačuvati dobro zdravlje mozga. Važno je, zato, očuvati funkcije mozga, jer sve više shvaćamo koliko je važno zdravlje mozga. A ako nam za opće zdravlje puno znači fitness, zašto nam ne bi pomogao i mentalni fitness?

Mentalni fitness, naravno, ne podrazumijeva da će vaš mozak skakutati gore dolje. Cilj je – zabaviti mozak i dati mu posla. Mozak koji je aktivan i pred koji se stavljaju razni zadatci izložen je manjem riziku od Alzheimerove bolesti kasnije u životu.

No, za zdravlje mozga važno je prakticirati općenito zdrav život, pa su tako znanstvenici s Harvard Medical School naveli kako točno održati zdravlje tijela i mozga – ili ono što bismo rekli „zdrav duh u zdravom tijelu“. Za to je važno:

  • Da prehrana bude bogata voćem, povrćem i žitaricama
  • Redovito vježbati
  •  Paziti na kvalitetu sna
  • Smanjiti stres
  • Imati društvene kontakte
  • Stavljati pred mozak izazove

Evo što točno podrazumijeva mentalni fitness, odnosno kakve izazove možete „servirati“ svom mozgu.

Naučite novi jezik

To vam može pomoći za mentalnu žustrinu, ali ujedno će vam to služiti kao zaštita za neuronske veze. Naime, učenjem novog jezika stvaraju se nove poveznice među neuronima u mozgu, pa su oni otporniji na bolesti.

Slušajte ili stvarajte glazbu

Glazba aktivira više područja u mozgu, uključujući i one koji služe za procesuiranje osjećaja, pamćenja i pokreta. Glazbu danas možete pronaći i slušati uistinu svugdje, pa to nije isprika. Osim YouTubea, tu su razni servisi – uz plaćanje ili ne, na kojima možete stvarno slušati glazbu kakva vam odgovara. A tu je i dobri, stari radio. Dodatni je bonus ako odlučite naučiti svirati neki instrument.

Karte, igre na ploči, računalne igre

Kartanje je uistinu jeftin način održavanja mozga aktivnim. Kartajući vježbate pamćenje i izoštravate strateške vještine. Igre na ploči, pak, jesu nešto skuplje možda, ali u njima može sudjelovati lako cijela obitelj. Pomoći će vam s pamćenjem činjenica, strategijama, a neke poput npr. Monopolyja pomoći će vam izoštriti matematičke, financijske i strateške sposobnosti. Računalne strategijske i 3D avanture, pak, značajno doprinose poboljšanju kratkoročnog pamćenja i produljenju pažnje.

Putovanja

Bez obzira na to radi li se o dalekim ili bližim destinacijama, putovanjem se izlažete novim vidicima, zvukovima, iskustvima, a tako se stvaraju nove veze među neuronima. Tako pozitivno utječete na pamćenje, ali i druge kognitivne vještine.

Konzumacija kulture

Filmovi, predstave, poezija, proza, muzeji… Sav kulturni sadržaj utječe izrazito pozitivno na kognitivne funkcije. I to – što neobičnije, to bolje. Na primjer, film na jeziku koji ne govorite (dobro), posjet muzeju koji još niste posjetili, čitanje poezije koju nikad niste. Što je veći izazov, korisnija će biti stimulacija za mozak i više će se veza stvoriti.

Puzzle

Slagalice, odnosno puzzle, ciljano su osmišljene da stave izazov pred mozak. One također pozitivno djeluju na prirodnu tendenciju mozga za percipiranje uzoraka, dopunjavanje nizove, te rješavanje problema.

Dakle, sad kad znate kako vježbati mozak i imate razne prijedloge za mentalni fitness, vrijeme je da napravite plan za ovaj godišnji odmor. Ili krenite već danas, s onim što imate pri ruci.

Moglo bi vas zanimati i: Sreća. Njezina je tajna u skladu ovih 6 područja života.

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti