Lagom: švedski tip sreće. Na kojim ga je sve poljima moguće provoditi?

by Vjera Pađen

Šveđani su uz hygge i lykke popularizirali i stil života nazvan lagom u kojemu se krije tajna sreće. Nakon što smo naučili kako uživati u vlastitomu domu uz upaljenu svijeću i prozračan ambijent, sami sa sobom ili pak s obitelji ili bliskim osobama želimo se fokusirati na potpunu životnu ravnotežu. S obzirom na to da Šveđani, kao najsretniji ljudi, prakticiraju načelo lagoma koje kaže „ni premalo ni previše“ na svim životnim poljima, nemamo im razloga nevjerovati.

Na koje ste sve događaje, ljude i stvari danas stavili fokus? Koliko vam sve to uistinu znači i uveseljava vas u životu? Jeste li osjetili jednaku povratnu energiju od osoba s kojima ste proveli dan? Neka su to od pitanja koja vode prema odgovoru mira i zadovoljstva u našim životima. Princip lagom nalaže da je potrebno usredotočiti se na sve ono što nas usrećuje, donosi nam mir, radost, ali i zabavu i ljubav. S druge strane, potrebno je izbaciti sve ono što je suprotno tomu, što crpi energiju i ne gura nas naprijed. U trenutcima kada to (ra)spoznamo moći ćemo se posvetiti sebi i uživati u balansu sa samim sobom i vlastitim životom. Početna teza jest ni previše ni premalo pa je potrebno i voditi se njome te na taj način dostizati razinu umjerenosti i samodiscipline na svim životnim poljima, od prehrane i vježbanja do raspolaganja novcem i brige o prirodi. Na koje je sve načine i u koje sfere moguće uvesti koncept lagoma?

Prehrana i vježbanje

Balans je sve što nam je potrebno. Uravnotežena prehrana iznimno je važna za naše zdravlje, a planirani obroci odličan put do uspjeha. Međutim, to ne znači da se ne smijemo te da je zabranjeno počastiti se nečim što slovi kao nezdravo ili pak u gužvi ne pripremiti obrok. Ako je tako, taj dan se počastite narudžbom iz najdražeg restorana i uživajte u svakom zalogaju koji je pred vama. S druge strane, kada je riječ o vježbanju važno je imati granicu. Nije cilj da sve što ste unijeli potoršite i brojite svako kaloriju koja se je ili nije potrošila za vrijeme treninga. Neka tjelesne aktivnosti budu vaša zdrava navika u kojoj ćete uživati i koja će vas ispunjavati, a isto tako imajte na umu da jedan možete preskočiti ako imate dogovor za kazalište. Ništa se neće dogoditi, a na ovaj način ćete paralelno vježbati balans.

Cijenite svoje vrijeme

Ako je vaše radno vrijeme od 9 do 17, ured napustite u 17 i te navike se pridržavajte. Cijenite svoje vrijeme jer ako ga ni vi sami ne cijenite ne očekujte ni da će drugi to učiniti. 

Odnosi s drugima

Radite na povjerenju i dostizanju viših razina tolerancije i empatičnosti. Ne dopsutite sebi nagle i katkad nepromišljenje reakcije. Razgovarajte! Rješavajte probleme i nesuglasice razgovorom koji omogućuje objema stranama iznošenje mišljenja i rješenja.

Što se događa u vašemu ormaru?

Lagom nalaže da se pitate nosite li određene komade, ako ih niste odnijenuli posljednjih par mjeseci darujte ih nekomu. Ne gomilajte odjeću, obuću i modne dodatke. Nastojte kupovati promišljeno, a vaš odabir neka budu kvalitetni materijali. Uvijek je bolje uložiti i imati manje u komade koji vam se zaista sviđaju i uklapaju se u vaš stil već slijepo pratiti trendove i gomilati odjeću. 

Uštedite pa potrošite -načelo je koje lagom zastupa!

Budite zahvalni na onome što imate. Ne dajte se otrgnuti mislima i djelima u more konzumerizma te nastojte kupovati manje stvari. To ponajviše vrijedi kod zaduživanja i kredita, prvo uštedite pa se počastite. Osim što ćete se bolje osjećati, posljedica neće biti. Jednako tako, dobro je naglasiti da razne krize ne rješvate terapijom kupovine koja vrlo brzo prelazi u naviku.

Pazite na odnos prema prirodi

U svakodnevnom životu nastojte krenuti od onih najsitnijih navika kao što su gašenje svjetla kada je ono nepotrebno, smanjena količina potrošnje vode, planiranje obroka, planirano kupovanje namirnica i pripremanje obroka te slično. 

Moglo bi vas zanimati: Suho četkanje: znate li koje su sve prednosti suhog četkanja i da možete četkati i lice?

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti