Zero-waste mitovi: 4 mita na koja trebate obratiti pažnju

by Dalida Tomek
zero-waste-mitovi

Održivim stilom života utječemo na bolje sutra, kako za sebe tako i za cijeli planet. Malim koracima svi članovi obitelji mogu sudjelovati u ovomu procesu i na taj način uvelike smanjiti proizvodnju otpada. Postoje brojna pravila kako i načini na koje se što bliže približiti zero waste načinu života. Živjeti ovakvim stilom života ujedno znači i štedjeti, pa biste se mogli iznenaditi većim iznosom u ukupnom budžetu na kraju mjeseca. Međutim, dobro je da budete upućeni i u mitove koji prate održivi način života. Ovo su zero-waste mitovi koje na samom početku morate razbiti!

Održivi način života zahtjeva puno više vremena

Kada je riječ o vremenu, ne morate brinuti. Na mjestima gdje ste ranije trošili vrijeme sada više ne morate, primjerice odlazak u trgovine bit će znatno manji. Nećete više gomilati nepotrebne stvari unutar vlastitoga kućanstva, a na tjednoj bazi možete izdvojiti vrijeme za posjet obližnjoj trgovini i lokalnim proizvođačima. Iako se ljudi prelaskom na ovakav stil života više usmjeravaju pravljenju vlastitih proizvoda za čišćenje, to im ne oduzima više od 30 minuta nakon čega su proizvodi spremni za korištenje u mjesecima koji dolaze.

zero-waste-lifestyle-slowliving

Sve svoje održive izbore uvijek moramo imati sa sobom

Možete se opustiti, cilj održivosti nije napetost i strogo držanje pravila već napredovanje iz dana u dan u malim stvarima. Ako ste zaboravili platnenu vrećicu i krenuli u trgovinu, odaberite papirnatu vrećicu koja se nudi u trgovinu koju ćete kasnije iskoristiti prilikom recikliranja papira.

Održivi stil života je velika investicija

Kao što smo već spomenuli, ovim stilom života ćete uštedjeti. U samim početcima se to možda i ne čini tako, ali prijelaz zahtijeva kupnju platnenih vrećica, boca za vodu koje se mogu višekratno koristiti i sličnih investicija koje ćemo uvijek imati uza se. Promotrite li situaciju malo bolje, kupnja plastičnih boca nekoliko puta tjedno kao i plastičnih vrećica u trgovini, jednokratna je i nije niti malo jeftina. Još jedan od savjeta jest da prilikom odlaska u trgovinu planirate što ćete kupiti i držite se popisa jer je to metoda kojom ćete spriječiti kupovanje bespotrebnih namirnica kao i njihovo propadanje.

Potrebno je baciti sve iz kućanstva što se kosi s održivosti

Ovakvim stavom nepotrebno proizvodimo smeće umjesto da se koristimo onime što već imamo u kućanstvu. Dakle, dajte prednosti plastičnoj posudi koju već imate, poigrajte se i od nje stvorite kutiju za nakit u svome stilu. Cilj je koristiti se onime što već posjedujemo i paralelno s time novim investicijama djelovati na polju održivosti. Ova perspektiva razumnija je i s ekološke i s financijske strane.

zero-waste-slowliving

Moglo bi vas zanimati: 4 razloga zašto je bolje izabrati staklo nego plastiku

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti