4 razloga zašto je bolje izabrati staklo nego plastiku

by Dalida Tomek
staklo-slowliving

Jeste li razmišljali da u svom kućanstvu izbacite plastiku i kao ekološki prihvatljiviju opciju izaberete staklo? O plastici, njezinoj toksičnosti i opasnom razgrađivanju priča se puno. Međutim, od priče se ne živi pa je potrebno riječi prenijeti u djela i preuzeti inicijativu. To ćemo učiniti tako što ćemo svakodnevnim razmišljanjem o onomu što i kako koristimo, ali i načinu na koji kupujemo obraćati pozornost na materijale. Primjerice, umjesto plastike birajte ćemo staklo. U nastavku vam donosimo 4 čimbenika koji staklo stavljaju ispred plastike, ali i što učiniti s plastikom koju trenutno posjedujete.

Karakteristike i kemijski spojevi

Staklo je idealno za osjetljivu hranu i pića, nepropusno je i primjerene za sve što se dugo čuva. Jedan je to i od razloga zašto se često koristi i u farmaceutskoj industriji. Staklo je manje propusno za zrak, a to ne možemo reći za plastiku. Jednako tako, staklo se bolje ponaša kada je riječ o velikim rasponima temperatura.

slowliving-reciklaza-staklo

Staklo je i praktičnije za razliku od plastike čija se svojstva razlikuju. Naime, postoji više vrsta plastike kao što su polietilentereftalat (PET), polietilen velike gustoće (HDPE), polietilen male gustoće (LDPE), polipropilen (PP) i slično. Svaka od navedenih vrsta plastike ima i svoje posebnosti, podnosi drugačiju temperaturu te je više ili manje je otporna na udarce pa ju je potrebno pažljivo birati kako bi odgovarala proizvodu koji želimo pohraniti u nju. Nepraktičnost je još jedan od razloga zašto bismo joj trebali reći ne.

Okoliš i recikliranje

Iako je staklu potrebno više energije kako bi se proizvelo i isporučilo, moguće ga je reciklirati u potpunosti. Osim toga je i praktično jer ga je moguće koristiti više puta ako se održava na pravilan način. S druge strane, većina plastike se može reciklirati, ali je pravo pitanje na što se reciklirana plastika koristi. Odgovor nije izrada drugih plastičnih boca ili posuda već je obično riječ o izradi sintetičke odjeće.

staklo-reciklaza-slowliving

Razlika u kvaliteti

Kada je riječ o razlici kvalitete između stakla i plastike možemo povući paralele jednostavnosti upotrebe ovih dvaju materijala. Staklo se obično veže za bolji izgled proizvoda, pruža dozu luksuza i vrijednosti, a zbog toga je često i skuplje. S druge strane, plastika pruža prednosti jednostavnije upotrebe ako govorimo o obrocima koje djeca nose u školu. Pruža dozu sigurnosti jer je manje skliska i nemoguće ju je razbiti. Istraživanje koje je provedeno u Americi potvrđuje ove teze i navodi kako su potrošači svjesni odnosa stakla i plastike te razine ugodnosti proizvoda koji su pohranjeni u staklu, odnosno u plastici.

Utjecaj na zdravlje

Staklo nije toksično. Ono ne sadržava kemikalije koje bi se mogle povezati s utjecajem na ljudsko zdravlje. Njegova otpornost je vrlo visoka, pa tako ako držite u staklenim posudama hranu dulje vrijeme možete biti sigurni da je ona zaštićena. Plastika je obično toksična i često djeluje na proizvod koji se nalazi u njoj ako se ne koristi pravilno te na taj način prenosi štetne kemikalije.

staklo-reciklaza-1-slowlivinghr

Što učiniti s plastikom koju imate od prije?

Ako se odlučite prijeći na održiviji način života, rješenje nije bacanje svih proizvoda koji nisu zero waste. Suprotno tomu, najbolje bi ih bilo prenamijeniti. Iskoristite svu svoju kreativnost i od plastičnih posuda napravite kutijice za pohranu raznih kućanskih i osobnih potrepština. Primjerice, po vlastitoj želji izradite i obojite staru plastičnu posudu u koju ćete pohranjivati omiljeni nakit. Osim što ćete učiniti dobru i korisnu stvar, ovo je i jedan od načina na koji ćete se opustiti, osloboditi stresa i zaboraviti na dosadnu rutinu.

Moglo bi vas zanimati: Zaboravite na plastične vrećice i kupujte u rinfuzi kako biste spasili planet i uštedjeli novac

Tekst: Ana Carević

Foto: Usplash, Pinterest

Možda će vam se svidjeti