Lykke: emocija ili mentalno stanje pozitivnih i ugodnih osjećaja

by Vjera Pađen
lykkw-slowliving-naslovnica

Jeste li čuli za lykke? Meike Wiging, direktor je Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu, a u svojemu opusu broji i dvije knjige danskoga stila života koje su dosegle veliku popularnost. Riječ je o knjigama koje govore o hyggeu i lykkeu i bave se stanjima jednostavnosti, minimalizma, zajedništva i puta do potpune sreće.

Nakon što smo vam predstavili korake prema kojima ćete vaš dom urediti u hygge stilu te na taj način uživati u malim stvarima, lykke je pojam koji u doslovnom prijevodu označava sreću, odnosno emociju ili mentalno stanje koju prate ugodni i pozitivni osjećaji. Danci ne dopuštaju da ih suvremeni svijet i brzi način života sustignu već uvijek pronalaze vrijeme za sebe, svoje najmilije, opuštanje te razmišljanje. Zvuči jednostavno, pa zašto ne biste uveli jednostavne navike koje će vas dovesti do čari danskoga života?

lykke-slowlivinghr

Danski životni stil najbolje opisuje lykke

Danska filozofija i životni stil hygge naučili su nas kako preurediti ambijent do razine da se u našim domovima osjećamo ugodno te da gomilanje nepotrebnih stvari ni u jednom životnom polju nije potrebno. Jednostavnost je ključ, kako prostornoga tako i životnoga, okruženja. Danci kažu da se treba usmjeriti na minimalizam, dopustiti ulazak prirodnom svjetlu i posvetiti se osobnim ritualima. Udobnost doma, odabir najdraže svijeće te glazba ili knjiga po želji ono je što hygge voli istaknuti u svojemu konceptu dok lykke na to dodaje ljude koji su temelj čovjekove sreće. Zajedničko slavljenje života, bez luksuza i raskoši jedna su od točaka zašto su Danci uistinu najsretniji ljudi.

Što je za vas sreća?

Upravo je to jedno od pitanja kojim se Meike Wiging vodi u svojoj knjizi. Naime, on upozorava na različite doživljaje i poimanja pojma i osjećaja sreće pa tako izdvaja i šest, po njemu, čimbenika koji su temelj sreće. Riječ je o zajedništvu, zdravlju, slobodi, povjerenju, dobroti i novcu. Dakako, faktor novca svima je zapeo za oko, a autor tumači da bogatstvo nije uvjet za sreću što je vrlo važno razgraničiti.

lykke-1-slowlivinghr

Danska je zemlja koja svojim stanovnicima nudi jako dobre životne uvjete, a ono što nam se čini pomalo nerealno jest da svi imaju jednake uvjete u svemu. Kvalitetno zdravstvo, besplatno obrazovanje i jednaki uvjeti i mogućnosti neki su od koraka koji su svakako zaslužni za sreću danskih stanovnika koji znaju reći da su sretni jer plaćaju velike poreze i na taj način ulažu u kvalitetu svojega života.

lykke-2-slowlivinghr

Životni stil lykke savjetuje da se okružite ljudima kojima ćete vjerovati, s kojima ćete provoditi najljepše trenutke, smijati se, dijeliti osjećaje i trenutke. Ni za što od toga vam nije potreban luksuz i raskoš. Stolice i stol imate? U redu, ovoga vikenda okupite sebi drage ljude, okružite se njihovom pozitivnom energijom, razgovarajte i plešite uz najdraže taktove. Jednostavno je, a zauzvrat u život donosi sreću. Međutim, nemojte zaboraviti ni na sebe u poslovnom i privatnom svijetu. Održavajte ravnotežu, vježbajte i hranite se uravnoteženo.

Moglo bi vas zanimati: 6 koraka do hygge koncepta u vašem domu

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash, Pinterest

Možda će vam se svidjeti