Keto dijeta brzo daje rezultate, ali je li sasvim zdrava?

by Anđela Sabranović

Gotovo da ne postoji osoba koja nekad nije “koketirala” s keto dijetom. Zvuči tako logično izbaciti sve ugljikohidrate iz prehrane i uz adekvatnu tjelovježbu dobiti željene rezultate u rekordnom roku, zar ne? E pa kao i u većini drugih slučajeva ni u ovom sve nije sve tako jednostavno. Zašto keto dijeta i nije baš najbolje rješenje za vaše zdravlje, saznajte u nastavku…

Zašto je keto dijeta toliko popularna?

Jedan od razloga zbog kojeg je ova dijeta stekla globalnu popularnost je svakako jednostavnost primjene.
Naime, pravila dijete je dosta jednostavno slijediti zbog osjećaja sitosti koji se postiže zahvaljujući namirnicama koje su bogate proteinima.
Osim toga, ova dijeta dokazano djeluje dosta brzo i ostvaruje se značajan gubitak kilograma. Ipak, treba imati na umu kako se ovaj značajan pad kilograma često javlja samo na početku.

Nedostaci keto dijete

Iako se tek provode istraživanja o utjecaju keto dijete na organizam, već sada se zna kako može dovesti do ketoacidoze (zakiseljavanja krvi) . Osim toga znamo i da su jetra i bubrezi pod posebnim opterećenjem za vrijeme trajanja dijete.

Ono što su potvrdile brojne osobe koje su bile na dijete jeste neugodan zadah te miris tijela po acetonu i mokraći.

Prekomjernim unosom proteina povećava se količina amonijaka, nastalog u procesu metabolizma aminokiselina. Kako bi se izlučio višak amonijaka putem urina pojačano je mokrenje što za posljedicu ima gubitak vode, te mineralnih tvari, posebice natrija, što u konačnici može uzrokovati hipotenziju.

Također, primijećena je i pojava bubrežnih kamenaca. Osim toga izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvodi iz prehrane može dovesti do smanjenja unosa kalcija i vitamina D za koje znamo koliko su važni za naš organizam.

Jedan od nedostataka je i relativno brz povratak na kilažu prije dijete kod brojnih osoba. Razlog toga se krije vjerojatno u činjenici da je ljudima ipak često jako teško biti bez ugljikohidrata te im se u stvarnosti ipak brzo vrate.

Zaključak

Ono što morate znati jest da ne postoje brze i potpuno zdrave opcije za gubitak kilograma. Koliko god to zvučalo kao klišej, održavanje željene kilaže zahtijeva promjenu stila života. Nema smisla mučiti svoje tijelo rigoroznim dijetama kada znamo da ćemo na taj način kad tad vratiti sve izgubljene kilograme. Promjena navika je vrlo teška, a učiniti velike promjene u načinu života preko noći je još teže.

Važno je osmisliti plan koji je prihvatljiv i održiv na temelju vaših individualnih preferencija. Zato bi najkraći put bio svakako napraviti plan s nutricionistom i trenerom. Oni će vam pomoći da otkrijete što je to što djeluje upravo za vas, a onda kada steknete pravi temelj, sve postaje jednostavno.

Moglo bi vas zanimati i: Zaboravite dijete i slušajte svoje tijelo

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!