Kako se prestati brinuti? Imamo 5 savjeta

by Anđela Sabranović

Imamo jedno pitanje za vas…
Koliko puta do sada ste se tjeskobno brinuli i zamišljali neke najgore scenarije koji se zapravo nikad nisu ostvarili?
Već vas vidimo kako potvrdno klimate glavom i žalimo jer smo vam se i mi pridružili. Mislimo da je doista krajnje vrijeme da zajedno prestanemo brinuti!

Kada jednom shvatite kako razmišljanje o problemu i neprestana briga ni na koji način ne pomažu u pronalasku rješenja, možda ćete konačno prestati. Ili ipak nećete?
Za vas najupornije pronašli smo načine uz koje ćete jednostavnije prestati s beskrajnim analizama.

Kako se prestati brinuti?

Pričajte sami sa sobom kao s najboljim prijateljem

Biste li ikad prijatelju rekli da je potpuno neodgovoran i nesposoban jer nije stigao obaviti jednu stvar s velike “to do” liste? Naravno da ne biste! Zašto onda tako razgovarate s osobom koja bi vam trebala biti najbolji prijatelj? Osobe koje puno analiziraju i razmišljaju su često jako samokritične i to ih ograničava u životu jer nikad ne žele ni pokušati uraditi nešto za što nisu sigurni da će biti savršeno. Problem nastaje kada shvate da savršenstvo ne postoji…

Prošla iskustva ostavite tamo gdje i pripadaju

Ljudi koji puno razmišljaju već unaprijed se boje nekih događaja koji se trebaju dogoditi jer su nekad u prošlosti doživjeli loše iskustvo. Zapamtite da je svaki dan jedinstven i svako iskustvo je tako. Ako ste u prošlosti doživjeli nešto loše, to apsolutno ne znači da će se isto ponoviti i u sadašnjosti ili budućnosti.

Fokus na ono sto možeš kontrolirati

Mi smo zapravo gospodari isključivo trenutka u kojem se nalazimo trenutno i tako je malo stvari koje možemo kontrolirati. Zato, umjesto da razbijate glavu i pokušavate nešto predvidjeti, budite sada i tu u trenutku u kojem se nalazite.

Prepoznaj čega se bojiš

Ako nešto potajno želite, ali se ne usudite pokušati jer imate neki strah, osvijestite si koji je to strah i od čega polazi. Iznenadit ćete se kada uvidite kako je većina strahova potpuno iracionalna i besmislena. Umjesto da mislite što može poći po zlu, krenite misliti što sve može poći po dobru.

Zapiši misli

Nevjerojatno je koliko nam misli mogu poslati jasnije kada ih zapišemo na list papira. Zapisivanje će nam donijeti veliku smirenost prilikom zaključivanja i donošenja odluka.

Moglo bi vas zanimati: Meditacija za otpuštanje negativnih misli: Završite dan bez stresa

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!