Imate jedan dan za self-care? Evo kako ga provesti!

by Anđela Sabranović

Sigurno ste nekad čuli onu dobru staru izreku “Ne možete točiti iz prazne čaše”… Ova tako jednostavna, ali istinita izreka odlično opisuje koliko je samo važno brinuti o sebi. Svi mi to jako dobro znamo u teoriji, ali što je s praksom? Skloni smo razmišljati o kvalitetno provedenom vremenu s djecom, partnerom, prijateljima, ali zašto se tako malo govori o kvalitetno provedenom vremenu sa sobom samima kada je upravo to vrijeme preduvjet za sve ostale odnose u našim životima? E pa vrijeme je da tu nepravdu ispravimo i naučimo planirati dane koje ćemo provesti sami sa sobom! Ako se pitate koliko bi često bilo dobro planirati takve dane, neki univerzalni odgovor bi naravno bio – što češće možete, ali svi znamo koliko se takvih dogovora teško i pridržavamo. Zato odredite dan u tjednu ili barem u mjesecu koji ćete posvetiti sebi i svojim ritualima. Kako bi vas malo inspirirali za aktivnosti u kojima možete uživati na svoj self-care dan pripremili smo nekoliko prijedloga.

Izlazak/zalazak sunca

Kada bismo znali da nam je današnji dan posljednji koji živimo sigurno bismo pažljivije promatrali sve oko sebe. Tada bismo sasvim sigurno prestali ignorirati izlazak ili zalazak sunca. Možda zvuči malo dramatično, ali doista nam priroda svaki dan priprema čudesnu predstavu na nebu koju uzimamo zdravo za gotovo. Zato, ako ste jutarnji tip na svoj self care dan se probudite ranije i uživajte u izlasku sunca uz šalicu omiljene kave. Ako vas pak rano buđenje ne usrećuje, birajte promatrati zalazak sunca.

Meditacija

Nema boljeg načina za povezivanje sa sobom od jutarnje meditacije. O  benefitima iste smo pisali jako puno puta, ali ako je kojim slučajem do sada već niste probali, self-care dan je idealna prilika. Poslije toga ćete jasnije osjetiti kako zapravo želite provesti ostatak dana.

Budite turist u vlastitom gradu

Jednostavno ste spremite i krenite u besciljnu šetnju svojim gradom. Znatiželjno promatrajte sve detalje i zamislite da ste tu turist koji ima jedan dan za uživanje u najboljem. Odlično je to što vi znate koja su to mjesta koja se moraju posjetiti te je uživanje zagarantirano.

Priuštite su poseban tretman

Svi znamo koliko se bolje osjećamo kada sredimo kosu, nokte i napravimo dobar skin care. Zato je self-care dan idealan za neki od tih tretmana. Možete naravno otići i u salon, ali i napraviti si spa ugođaj doma. Najvažnije je da se malo razmazite.

Izdvojite vrijeme za novi hobi

Što biste radili za opuštanje kada biste imali sve vrijeme svijeta? Razmislite što je to u čemu ste posebno uživali još kao klinci i možda dobijete inspiraciju. To može biti slikanje, vožnja bicikla, pisanje dnevnika… Bilo što! Možda taj dan nećete imati puno vremena za taj hobi, ali budući da imate pred sobom još jako puno self-care dana, imat ćete i puno vremena za svoj novootkriveni hobi

Gledajte, slušajte ili čitajte nešto inspirativno

Cilj self care dana je postići to da se osjećamo bolje u svojoj koži, a u tome nam uvijek može pomoći neki inspirativan podcast, film ili knjiga. Poslije takvog sadržaja dobijemo nalet energije i jednostavno se osjećamo dobro u svojoj koži. Zato je važno konzumirati sadržaj koji nam služi.

Nadamo se da smo vas barem malo inspirirali za organiziranje kvalitetnog dana posvećenog sebi. Bez obzira kako ga odlučili provesti, važno je da taj dan postoji i da vas podsjeća na to koliko je samo važno ponekad učiniti nešto lijepo za sebe i zbog toga se jednostavno osjećati živim.

Moglo bi vas zanimati i: Želite biti zadovoljni i dobro se osjećati u svojoj koži? Pokušajte ovako…

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!