Hashimotov sindrom – Bolest moderne žene

by Anđela Sabranović

Hashimotov sindrom je bolest o kojoj se u posljednje vrijeme nažalost sve više govori. Ako je vi nemate, vrlo vjerojatno poznajete osobu koja se muči s njom. Naime, to je autoimuna bolest štitnjače koja zahvaća žene čak i do petnaest puta češće nego muškarce. Prema istraživanjima danas svaka peta žena ima ovaj sindrom i najčešće se javlja između 30 i 50 godina.
To je bolest koja se ne može izliječiti, ali se njezini simptomi mogu učinkovito ublažiti.
Specifična je po tome što vlastiti imunološki sustav organizma napada štitnu žlijezdu, a s vremenom ona više ne može proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna te se javlja stanje hipotireoze.

Uzroci nastanka bolesti

Pravi uzrok nastanka Hashimotove bolesti još uvijek nije poznat. Smatra se kako kombinacija genetske predispozicije i nekog vanjskog okidača (najčešće nekog velikog stresa) može potaknuti razvoj bolesti.
Na početku većina žena ne primijeti prve simptome bolesti.

Ipak najčešći simptomi koji se vremenom jave su sljedeći:

  • poremećaj menstrualnog ciklusa
  • dobivanje na težini
  • umor i iscrpljenost
  • preosjetljivost na hladnoću
  • pojačan gubitak kose
  • nesanica
  • depresija
  • poteškoća sa začećem…

Dijagnoza bolesti

Da bi vam bio dijagnosticiran Hashimotov sindrom važne su specifične krvne pretrage, ali i klinički pregled, osobna i obiteljska anamneza te ultrazvučni nalaz. Iz krvi se određuju hormoni štitnjače
Također, nalaz karakterističan za Hashimotov sindrom je prisutnost antitijela štitnjače.
Važno je napraviti i ultrazvučni pregled štitnjače kojim se gleda količina i izgled tkiva štitnjače te eventualna prisutnost čvorova.

Liječenje bolesti

Terapija bolesti temelji se na uzimanju hormona štitnjače u obliku lijeka, a liječenje najčešće traje doživotno. S obzirom da štitnjača u ovoj bolesti ne radi kako bi trebala, a organizmu trebaju njezini hormoni za normalno funkcioniranje, ti hormoni se uzimaju u sintetičkom obliku.
U nekih pacijenata, osobito ako se bolest slučajno otkrila u početnom stadiju kada je koncentracija hormona još uvijek normalna, neće biti potrebna terapija. Takve će pacijente liječnik redovito pratiti kako bi se na vrijeme otkrio napredak bolesti i tek tada uvelo potrebno liječenje.

Prehrana

Posljednja istraživanja na temu utjecaja prehrane na pojavu autoimunih bolesti dokazuju da gluten ima značajnu ulogu u nastanku autoimunih bolesti pa tako i Hashimota. 
Osim toga štitna žlijezda je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitne žlijezde. Ipak, značajnija istraživanja o utjecaju prehrane na bolest se još uvijek čekaju. 

Ako imate ovaj sindrom ono što možete učiniti jeste da živite opuštenije i sa što manje stresa. Ako ga ne možete spriječiti, možete barem pronaći načine koji će vam pomoći da se sa istim nosite. To je za nekog meditacija, za nekog tjelovježba ili šetnja… Otkrijte svoj recept i pokušajte unatoč bolesti kreirati što kvalitetniju svakodnevicu.

Moglo bi vas zanimati i: Štitnjača će bolje funkcionirati uz ove promjene

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!