Grejp – Idealna anti-age namirnica

by Anđela Sabranović

Grejp je nastao u 18. stoljeću križanjem citrusa na Barbadosu zbog čega je riječ o hibridnoj vrsti agruma. To je voće i jedan od simbola spomenutog otoka što dodatno naglašava činjenicu koliko je važan i popularan. Obiluje vlaknima te uopće ne sadrži masnoće što ga svrstava u jednu od najkorisnijih voćki.

Može se konzumirati u obliku cijeđenog soka ili narezanog na komade te ga se može dodati u razne salate. Kada ga kupujete u trgovini, pripazite na izgled kore. Ona mora biti lijepa, bez tamnih mrlja koje upućuju na loše tretiranje.

Može se reći da je još jedan važan „tajni sastojak“ grejpa likopen koji slovi kao sredstvo za vrlo jaku zaštitu organizma od djelovanja slobodnih radikala. Uz to, obiluje vitaminom A i C za koje se zna da su u kozmetičkoj industriji na vrhu priroriteta zbog svog djelovanja na smanjenje bora i blistavost kože. Vitamin C pomaže u prirodnom procesu proizvodnje kolagena u koži te joj na taj način omogućuju potrebnu elastičnost, a ako vam sve to nije dovoljno, važno je naglasiti i kako grejp ima blagotvoran utjecaj na sprečavanje nastanka kožnih nepravilnosti i akni.

Budući da obiluje svim tim važnim i korisnim sastojcima, za grejp možemo s pravom reći kako je idealna anti-age namirnica, a mnoge provedene studije dokazale su i njegovu učinkovitost na putu do mršavljenja kao i pozitivni učinak na rješavanje umora i jačanje imuniteta.

Moglo bi vas zanimati i: Antioksidansi u službi zdravlja – evo u kojim namirnicama ih možete pronaći

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti