Kava može postati vitaminska bomba ako ju „boostate“ na ovih 6 načina

by Anđela Sabranović
kava

Zaboravljate uzeti svoje vitamine svakog dana? Da, ništa neobično. Postoji li nešto što nikad, nikad ne zaboravite? Kava naša svagdašnja. Dok ju ne popijemo, dan ne može ni početi. Pa zašto onda ne biste spojili ugodno s korisnim?

Svojoj dnevnoj dozi kofeina dodajte dozu vitamina, antioksidansa i hranjivosti tako što ćete joj dodati samo žličicu nečeg. Da, baš tako kako ste pročitali. Ako ste ovisnici o točno određenom okusu kave pa mislite da ovo nikako ne može biti vaš izbor, razmislite vrijedi ipak napraviti mali kompromis ako razmotrite benefite.

A benefita je puno! Ovakva kava s malim dodatkom može popraviti vaše raspoloženje, boostati vašu energiju, zaštititi srce, popraviti vaš seksualni život… Evo kako možete oplemeniti svoju kavu i učiniti je više nego korisnom.

Cimet za zdravlje srca

Pospite svoju jutarnju kavu cimetom i tako ćete u organizam unijeti snažnu dozu antioksidansa. Osim tog, ne znamo jeste li ikad kušali, ali kava će vam biti slasna! Cimet se koristi kao začin i u medicinske svrhe tisućama godina. Izrazito je bogat sastojcima koji štite organizam, a ujedno je začin s najvišom razinom antioksidansa.

Cimet može zaštititi vaše srce i mozak, a prema nekim studijama i smanjiti rizik od raka, te poboljšati vaš imunosni sustav.

U gotovu kavu umiješajte pola žličice cimeta ili zakuhajte kavu s jednom žličicom cimeta pomiješanom s kavom. Svakako tražite cejlonski cimet kad kupujete – malo ga je teže naći i nešto je skuplji, ali daleko je bolje kvalitete i preporučljiviji za čestu upotrebu nego cimet cassia.

Đumbir za bol u mišićima

Ako đumbir koristite samo kao začin za božićne kolačiće, nemate pojma što propuštate. Najbolji način za iskoristiti sve dobrobiti đumbira je dodati ga malo u kavu. Najlakše je koristiti đumbir u prahu, ali ako ste dovoljno hrabri, možete ga i naribati svježeg. Đumbir je sjajan za mučninu, snažan je antioksidans, te ima protuupalno djelovanje. Osim tog, pomaže kod bolova u mišićima, smanjuje kolesterol i pomaže probavi.

Dodajte žličicu u kavu i uživajte! Ako imate više đumbira, a ne znate kamo s njim, možete ga naribati na sitni ribež i zamrznuti u porcijama od žličice, pa ih samo umiješajte u kavu po potrebi.

Gljive za imunitet

Gljive? U kavi? Da. Ali ne one „lude“ i ne one od kojih ćete vi biti malo luckasti. Zapravo kava s gljivama može biti vrlo korisna za vaše zdravlje, odnosno vaš organizam. Gljive imaju protuvirusno, protuupalno djelovanje i popravljaju imunitet. Imaju puno antioksidansa, a pružaju i određenu zaštitu od raka.

Možete nabaviti gljive u prahu, ali možete i – kavu s gljivama, ako niste znali. Ako vam treba više energije, odlučite se za kordiceps gljive. Protiv stresa i za bolji san, probajte reishi.

Kurkuma za probavu

Sigurno ste upoznati s prednostima kurkume. Njezina moć leži u sastojku koji se zove kukrukim, a ima snažna svojstva antioksidansa i djeluje protuupalno. No, kurkuma izrazito pozitivno djeluje na probavu, a pomaže čak i kod depresije.

Dodajte u kavu žličicu kurkume, a ako želite dodatno pojačati njena svojstva, dodajte prstohvat – papra. Papar je učiniti kurkumu još korisnijom.

Maca prah za ravnotežu hormona

Maca prah se tradicionalno koristio kao pomoć kod začeća, a dokazano je i da dovodi hormone u ravnotežu. Osim tog, izrazito je hranjiv. Sadrži više od 20 aminokiselina, uključujući osam osnovnih, 20 slobodnih masnih kiselina, te je bogat proteinima i vitaminom C.

U kavu dodajte od 1 do 3 žličice maca praha na dan.

Kakao za bolje raspoloženje

Čokolada i kava su savršen par, zar ne? Ali kad imate na umu sve prednosti koje nosi sirovi kakao, stvar postaje još bolja! Kakao je jedan od najboljih antioksidansa ikad, te najveći biljni izvor željeza. Kakao snižava tlak, povećava količinu dobrog kolesterola, te smanjuje količinu onog lošeg, dobro djeluje na mozak, a posebno dobro na raspoloženje.

U kavu umiješajte žlicu sirovog kakaa i popravite razinu vlakana, antioksidansa i magnezija.

Sigurni smo da ste spremni za neku od ovih kombinacija. A ako niste – možda da ponovno pročitate sve pozitivne strane i razmislite još jednom? Vaša će kava poprimiti sasvim novo značenje!

Moglo bi vas zanimati i: Utječe li ono što jedemo na ono kako se osjećamo?

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti