Pripazite na glukozne skokove – donosimo 6 prijedloga kako na prirodan način sniziti šećer u krvi

by Petra Šafranko

Skokovi šećera u krvi, poznati i kao glukozni šiljci, događaju se kada imate više glukoze u krvotoku nego što vaše stanice mogu primiti za energiju. Nema samo loša prehrana utjecaj na to, već i konstantna izloženost stresu. Ovi glukozni skokovi mogu negativno utjecati na san, energiju, raspoloženje i fokus, uzrokovati upalne procese, dijabetes, inzulinsku rezistenciju i ozbiljnije bolesti. Donosimo listu prijedloga kako na prirodan način sniziti šećer u krvi.

Kako nastaju glukozni šiljkovi?

Skokovi šećera u krvi, poznati i kao glukozni šiljci, događaju se kada je više glukoze u krvotoku nego što stanice mogu primiti za energiju. Osim prehrane, konstantna izloženost stresu je također jedno od glavnih uzročnika. Ovi glukozni skokovi mogu negativno utjecati na san, energiju, raspoloženje i fokus, te uzrokovati upalne procese, dijabetes i ozbiljnije bolesti.

Birajte hranu s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks (GI) mjeri koliko brzo određena hrana podiže razinu šećera u krvi. Hrana s visokim GI, poput bijelog kruha, slatkiša i gaziranih pića, uzrokuje nagle skokove šećera, dok hrana s niskim GI, poput cjelovitih žitarica, povrća i orašastih plodova, pruža stabilniji izvor energije.

Ako započinjete obrok bogat vlaknima, smanjit ćete glukozni šiljak nakon obroka. Ili, ako prvo pojedete izvore proteina, a tek nakon toga ugljikohidrate, pomoći će usporiti apsorpciju glukoze i spriječiti nagle poraste šećera. Kontrola šećera u krvi ne zahtijeva stroge dijete ili skupe preparate.

Zdrav način života koji uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, upravljanje stresom i kvalitetan san ključan je za uravnotežen šećer u krvi. Postoje i alternativni načini koji mogu utjecati na stabilizaciju razinu glukoze u krvi. Među njima su razne anti-stres prakse poput meditacije, joge, qigonga i tai chija koje smanjuju kortizol, biljke i začini poput cimeta, te piskavice ili ginsensa koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin i time snižavaju glukozu u krvi.

1. Evo kako meditacija može utjecati na razinu šećera u krvi

Meditacija utječe na šećer u krvi jer smanjuje razinu krotizola. Kortizol inhibira oslobađanje inzulina čime se povećava razina šećera u krvi. Jedno istraživanje na 60 osoba sa srčanim bolestima pokazalo je da su oni koji su meditirali najmanje pet puta tjedno imali nižu razinu glukoze u krvi nakon šest mjeseci u usporedbi s onima koji nisu meditirali. Osim toga, meditacija se smatra sigurnom s malo nuspojava.

2. Joga, qigong i tai chi

Poput meditacije, joga, qigong i tai chi utječu na smanjenje koritzola i lošeg utjecaja stresa. Ali, one su također oblici tjelovježbe, a svaka tjelesna aktivnost koristi glukozu i povećava osjetljivost na inzulin. Analiza 28 studija otkrila je da je vježbanje joge i qigonga smanjilo šećer u krvi natašte i HbA1c (mjera šećera u krvi u posljednja dva do tri mjeseca) kod osoba s dijabetesom tipa 2 više nego samo uzimanje lijekova.

3. Cimet

Kemikalija u cimetu nazvana metil hidroksikalkon polimer (MHCP) oponaša rad inzulina, povećavajući količinu glukoze koja se apsorbira u stanice iz krvotoka. Dodavanje šest grama začina u međuobrok s pudingom od riže smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka do dva sata. Ipak, treba znati kako uzimanje velikih doza tijekom dugog vremenskog razdoblja može dovesti do nuspojava, poput gastrointestinalnih problema ili utjecati na jetru.

4. Ocat

Jabučni ocat poznat je po tome što usporava probavu ugljikohidrata i smanjuje glukozne šiljkove nakon obroka. Možete ga dodati u salate ili razrijediti s vodom i popiti prije obroka. Samo pazite da ne pretjerate – dovoljno je jedna do dvije čajne žličice dnevno.

5. Piskavica

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli DARvitalis (@dar.vitalis)

Ova biljka slična djetelini poznata je po svojim mirisnim sjemenkama. U dijelovima Afrike, Azije i Europe sjemenke piskavice tradicionalno se koriste za liječenje dijabetesa. Danas se piskavica naširoko koristi kao komplementarna terapija za održavanje razine šećera u krvi. Piskavica je bogata vlaknima koja mogu usporiti razgradnju hrane u šećer u crijevima. Također sadrži kemijske spojeve, poput fenugrecina, koji djeluju na snižavanje šećera u krvi i aminokiseline koje potiču gušteraču da oslobađa više inzulina.

6. Ginseng

Korijen ginsenga stoljećima se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Iako su potrebna dodatna istraživanja, smatra se da ginseng poboljšava funkciju beta stanica. Budući da beta stanice proizvode inzulin, ginseng može povećati razinu inzulina i osjetljivost. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego uzmete ginseng, osobito ako uzimate bilo kakve lijekove.

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su znakovi koje vam tijelo šalje ako imate povišen kortizol!

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!