Ovo su znakovi koje vam tijelo šalje ako imate povišen kortizol!

by Slowliving uredništvo

Kortizol je hormon stresa koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama kao odgovor na stres te je vrlo važan za zdravlje. Međutim, visoka razina kortizola može uzrokovati niz problema, od tjeskobe do dijabetesa. Kako prepoznati znakove povišenog kortizola i što učiniti ako do njih dođe?

U trenutcima kada se tijelo suočava sa stresom nadbubrežne žlijezde stvaraju i oslobađaju hormon kortizol u krvotok. On uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka te prirodna reakcija tijela na stresne i izazovne situacije. Dobro je znati i to da kortizol u malim dozama može povoljno utjecati na pamćenje, smanjiti osjetljivost na boli, ali i ojačati imunološki sustav. Normalne razine kortizola oslobađaju se ujutro kada se probudite ili vježbate te one mogu sudjelovati u regulaciji krvnog tlaka, razine šećera u krvi te ojačati srčani mišić. Iako je potreban tijelu, prevelika proizvodnja kortizola koja je posljedica kroničnog stresa može naštetiti zdravlju. Koji su znakovi koji upućuju na povišenu razinu hormona stresa?

Problemi sa spavanjem

Razina kortizola trebala bi biti niža noću kako bi se tijelo opustilo i regeneriralo. Međutim, ako je razina kortizola previsoka, možete se osjećati budnima kada dođe vrijeme za spavanje čak i ako ste tijekom dana osjećali umor i iscrpljenost.

Nadutost

Kortizol utječe na skladištenje masti i povećanje tjelesne težine. Jednako tako, visoke razine kortizola povezane su s prejedanjem i žudnjom za hranom koja je visokokalorična.

Osjetljivost organizma

Kronični stres povezan je sa smanjenjem otpornosti organizma koji postaje podložan manjim prehladama, ali i razvoju ozbiljnijih bolesti.

Smanjena želja za seksom

Kod žena kortizol uzrokuje hormonsku neravnotežu tijekom menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca povišena razina kortizola blokira normalnu reakciju testisa na testosteron.

Sindrom iritabilnog crijeva

Osobe koje su anksiozne, depresivne ili pod stresom sklone su različitim crijevnim poremećajima koji uključuju bol u trbuhu, nadutost, plinove te izlučivanje sluzi ili krvi.

Kardiovaskularne bolesti

S obzirom na to da tijelo u stresnim situacijama reagira povećanim brojem otkucaja srca i povećanim krvnim tlakom, a u slučaju da se tijelo često suočava sa stresnim situacijama može doći do rizika i razvoja srčanih bolesti.

Cushingov sindrom

Ovaj sindrom se može pojaviti ako tijelo proizvodi previše kortizola. Simptomi uključuju prekomjerno dobivanje na težini, slabe mišiće, visok krvni tlak, sporo zacjeljivanje rana i sklonost stvaranju modrica. Liječi se lijekovima koji potiskuju kortizol.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja i razdražljivost neke su od posljedica koje sa sobom donosi visoka razina kortizola. Valja imati na umu da posljedica učestalog izlaganja stresu može biti i depresija.

Amenoreja

Previše kortizola može uzrokovati izostanak menstruacije, a žene također mogu osjetiti i povećan rast dlaka na licu, prsima, vratu, trbuhu i bedrima.

Koji su načini snižavanja razine kortizola?

Najučinkovitiji način snižavanja razine jest smanjenje razine stresa.
U tomu bi vam mogle pomoći vježbe disanja i meditacija, šetnja u prirodi, kvalitetna i uravnotežena prehrana, stvaranje rutine prije odlaska na spavanje, ali i razgovor s bliskim prijateljem ili stručnjakom. U slučaju da primijetite simptome kroničnog stresa, javite se liječniku koji će detaljno proučiti simptome i izmjeriti razinu kortizola.

Moglo bi vas zanimati: Štitnjača i prehrana: što od hrane smijemo konzumirati?

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!