Eterično ulje paprene metvice mi je pomoglo kod popodnevnog umora, a evo kod kojih još stanja može pomoći

by Anđela Sabranović

Prvo eterično ulje koje sam ikad probala i s kojim sam doživjela onaj trenutak u kojem sam shvatila da eterična ulja doista djeluju je eterično ulje paprene metvice.

Inače, oduvijek obožavam miris svježe mente i to su jako dobro znale moje bake koje su mi uvijek pripremale svježu mentu koju mogu ponijeti doma i poslije od nje praviti čaj. Zato sam odmah i znala da će ulje paprene metvice biti jedno od omiljenih u mom difuzoru. Ipak, u to vrijeme sam razmišljala isključivo o njemu kao o lijepom mirisu. Onda sam sasvim slučajno naišla na video u kojem aromaterapeut objašnjava kako nam eterično ulje paprene metvice može vratiti energiju u onim trenucima u danu kada se osjećamo posebno umorno.

Potaknuta time pomiješala sam kap ulja eterične metvice s nekoliko kapi maslinovog ulja i sve sam nekoliko sekundi trljala među dlanovima. Zatim sam nekoliko sekundi udisala miris te sam ostatak ulja namazala po vratu. Moje tijelo je bilo oduševljeno ovim malim ritualom. Doslovno sam se u tih nekoliko sekundi potpuno obnovila i osjećala sam se kao da sam unijela neki napitak s kofeinom.

To pozitivno iskustvo me ohrabrilo da nastavim istraživati benefite koje u život može unijeti jedno ovakvo ulje. U nastavku saznajte što sam to sve otkrila.

Može pomoći kod glavobolje

Kada istražujete ovo eterično ulje, sasvim sigurno ćete otkriti kako može pomoći kod glavobolje. Ja sam ga isprobala i u te svrhe i moram reći kako mi je pomoglo isključivo kod blagih glavobolja. Za snažnije sam ipak trebala tabletu. Ipak, dobro je uvijek najprije pokušati s prirodnim opcijama. U nastavku sam opisala kako sam koristila ulje za blage glavobolje.

Pomiješajte eterično ulje paprene metvice s nekim drugim baznim uljem, (npr. bademovim uljem) i nanesite na sljepoočnice, izbjegavajući područje oko očiju. Utrljajte čvrstim, ali ne pregrubim pokretima.

Pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, IBS-a

Provedeno je 12 ispitivanja tijekom 2019. godine kako bi se ispitao učinak kapsula ulja paprene metvice u liječenju IBS-a u usporedbi s placebom. Istraživači su otkrili da se doista uljem paprene metvice ublažava bol u trbuhu. Ipak, ne zna se kako i zašto točno to ulje pomaže kod simptoma IBS-a, ali činjenica je da su osobe koje su sudjelovale u ispitivanju osjetile olakšanje. Neki od mogućih razloga je opuštanje mišića, činjenica da ulje ima protuupalni učinak te utječe i na bakterije koje žive u probavnom traktu.

Pomaže kod mučnine

Mučnina može imati mnogo uzroka, a često se javlja nakon operacije. Jedna mala studija iz 2016. procijenila je učinak inhaliranja ulja paprene metvice na postoperativnu mučninu. Istraživači su otkrili da su pacijenti svoju razinu mučnine ocijenili nižom nakon udisanja ulja paprene metvice. Međutim, pregled studija iz 2018. također je ispitao učinke aromaterapije na postoperativnu mučninu. Četiri pregledane studije uključivale su ulje paprene metvice u usporedbi s placebom. Recenzenti su otkrili da je udisanje ulja paprene metvice imalo malo ili nimalo učinka na težinu mučnine kao postoperativnog simptoma. Dakle, važno je osluškivati svoje tijelo i njegove potrebe i donijeti samostalne zaključke.

Za kožu i kosu

Ulje paprene metvice često se koristi u kozmetičkim proizvodima.

Mala studija iz 2016. godine bavila se lokalnom primjenom ulja paprene metvice i učinkom na kronični svrbež vlasišta. Istraživači su otkrili da je otopina ulja paprene metvice dovela do poboljšanja u trajanju svrbeža i jačini svrbeža. Ovo ulje uz ulje ružmarina je poznato i po tome da potiče rast kose.

Iako danas ljudi srećom sve više prepoznaju prednosti korištenja eteričnih ulja, važno je napomenuti da ipak sva ulja nisu za sve osobe. Zato je jako važno koristiti ih prema smjernicama proizvođača. Prednosti koje ulja nude su jako velike, ali kako bi se ostvarili maksimalni benefiti važno je ipak držati se određenih smjernica.

Uživajte u otkrivanju jednog mirisnog svijeta koji toliko može obogatiti vašu svakodnevicu.

Moglo bi vas zanimati i: Tri eterična ulja koja vam mogu pomoći kod prehlada

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!