Difuzor ili ovlaživač zraka: Što odabrati?

by Anđela Sabranović

S dolaskom hladnijih dana sve više vremena provodimo doma i jako je važno učiniti to vrijeme što je moguće ugodnijim. Posljednjih godina difuzori i ovlaživači zraka su stekli veliku popularnost. Iako se o njima puno govori, fizički izgledaju jako slično te mnogo ljudi ne razumije razliku i ne može odlučiti što zapravo odabrati za svoj dom.

Zato smo napravili malo istraživanje kako bismo i vama i sebi objasnili što to točno radi difuzor, a što ovlaživač zraka.

OVLAŽIVAČ ZRAKA

Svi znamo koje su to zimi posljedice suhog zraka u prostoriji. Koža nam postaje suha, nos začepljen, dolazi do kašlja, nokti nam pucaju… Sve su to samo neke od neželjenih posljedica.

Posljednjih godina se posebna pozornost počela pridavati upravo idealnoj razini vlažnosti u prostoriji.
Zrak najviše isušuje grijanje i vlaga. Često razina vlažnosti pada ispod idealne koja bi zapravo trebala biti između 40 i 60%.

Na što obratiti pozornost prilikom odabira ovlaživača?

Jako je važno da vaš ovlaživač ima mjerač vlažnosti i prikaz kako biste u svakom trenutku znali koja je razina vlage u vašem prostoru.
Također, jako je važno prilagoditi ovlaživač veličini prostorije u koju ćete ga postaviti.
Kapacitet spremnika je također bitna stavka te ako primjerice radite od doma i želite da ovlaživač radi cijeli dan, birajte naravno veći spremnik. Na svakom proizvodu je naznačeno koliko sati traje jedno punjenje. Otkrili smo da na tržištu postoje čak i antibakterijski ovlaživači.

DIFUZOR

Iako difuzor izgleda slično kao ovlaživač, imaju potpuno različite funkcije.

Difuzori imaju funkciju učiniti naš dom pravom malom oazom koju ispune opojnim mirisima eteričnih ulja. Difuzori raspršuju eterična ulja u prostor te olakšavaju prehladu i gripu, upale sinusa, glavobolje, nesanicu…

BIOETERICA DIFUZER RAY

Koji difuzor odabrati?

Postoje dvije vrste difuzora, klasični i ultrazvučni.
Klasični rade bez vode i idealni su za veće prostorije. Često su od stakla pa to zna biti problem ako imate djecu. Preporučuje ih se paliti tek po nekoliko minuta jer je koncentracija ulja tada već dovoljno visoka.
Ultrazvučni su pogodniji za manje prostore i dosta su tiši u odnosu na klasične. Osim toga jednostavniji su za održavanje i čišćenje. Kod difuzora jako je važno voditi računa o veličini prostorije

Koja ulja odabrati?

Za sprečavanje virusnih infekcija koristite ulje čajevca, za tegobe dišnih puteva ulje eukaliptusa. Za smirenje i opuštanje koristite ulje lavande, mandarine, naranče, kamilice.
Za bolju koncentraciju, koristite ulje mente i ružmarina.

BIOETERICA DIFUZER CASA

Zaključak svega je da difuzori i ovlaživači imaju potpuno različite funkcije te je na vama da odaberete što doista želite postići. Po svemu sudeći idealno bi bilo imati i jedan i drugi, ali za početak odaberite onaj koji će više podići vašu kvalitetu življenja.

Moglo bi vas zanimati i: Želite se opustiti na kraju dana? Ova eterična ulja mogu pomoći

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istock, BIOETERICA, NOTINO

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!