Artritis je bolan, ali bolove ipak možemo ublažiti

by Anđela Sabranović
artritis

Ako imate artritis, jako dobro shvaćate što on sa sobom nosi i znate kako postoje mnogi lijekovi, ali niti jedan od njih ne može u potpunosti izliječiti bol koju bolest nosi. Ipak, srećom postoje načini na koje bolove možete smanjiti ili čak djelovati na njih preventivno.

Ustvari, ono što je dobro za nas čak i kada nismo bolesni, može pomoći i u bolesti.
U nastavku smo izdvojili nekoliko koraka koji su inače odličan dio svake self-care rutine, a mogu pomoći i kod artritisa.

Tjelovježba

Osim što ćete biti bolje raspoloženi i imati više energije, lagana tjelovježba može i smanjiti bolove u zglobovima. Ono što je najvažnije je prethodno se posavjetovati s liječnikom.
Možete birati između hodanja, vožnje bicikla, plivanja, laganog trčanja… Svaka je aktivnost dobra i pomaže pri očuvanju elastičnosti zglobne hrskavice.

Istezanje

Osobe koje imaju artritis bi trebale ujutro prakticirati tuširanje toplom vodom poslije kojeg bi slijedilo pravilno istezanje. To može biti jako važan korak koji će olakšati svakodnevicu.

Odmor

Koliku važnost ima istezanje i tjelovježba, toliku ima i odmor. Dakle kod artritisa je izuzetno važno pronaći pravi omjer aktivnosti i odmora.
Jednostavno, naučite slušati svoje tijelo te izmjenjujte odmor s fizičkim aktivnostima.

Optimalna težina

Ako imate artritis, posebno je važno da uz to nemate i prekomjernu težinu jer to čini veliki pritisak na zglobove koji se već svakodnevno suočavaju sa stresom.
Zato svakako kombinirajte laganu tjelovježbu uz odgovarajuću prehranu kako biste postigli optimalnu težinu.

Kupka

Kada vas bolovi dočekaju na kraju dana, ono što vam može pomoći da smanjite intenzitet bolova i osigurate si miran san je topla kupka koja će pružiti gotovo trenutačno olakšanje.

Prehrana

Pametno odabrana prehrana također može značajno pomoći. Ono što se preporučuje je izbjegavanje mesa, mliječnih proizvoda, alkohola i kofeina, te unos većih količina omega 3 masnih kiselina, đumbira, vitamina D…
U svakom slučaju, važno je detaljno istražiti prehranu koja će goditi oboljelima i svakako je se pridržavati. Namirnice koje povoljno djeluju kod artritisa su trešnje i višnje zbog antocijana i istraživanja pokazuju da šalica ovog voća na dan smanjuje markere upale.

Znamo da u nekim slučajevima ni ovi koraci neće pružiti znatno olakšanje, ali u svakom slučaju vrijedi barem pokušati olakšati si na neki način. Svi smo svjesni kako u izuzetno bolnim stanjima i najmanja pomoć jako puno znači.

Moglo bi vas zanimati i: 7 prednosti tai chi treninga – morate ga isprobati

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti