tai-chi-slowliving

7 prednosti tai chi treninga – morate ga isprobati

by Anđela Sabranović

One tek nešto starije generacije sjetit će se možda skupina većinom starijih ljudi koje su znale 80-ih godina vježbati neobične usporene vježbe po gradskim parkovima. Pročulo se tada da se takav način vježbanja zove tai chi. No, nije tada bilo interneta i društvenih mreža koje bi začas proširile popularnost takvih treninga.

Danas je, pak, druga priča i budući da uvijek tražimo (kao i u svemu) neke nove oblike vježbanja, zašto ne bismo razmotrili i tai chi. U svakom slučaju, lakše ga je istražiti i doznati sve o toj – borilačkoj vještini.

Tai chi postoji već stoljećima, ali osim tog kratkog uzleta u 80-ima, postao je popularan tek u posljednje vrijeme. Zasad ne još uvijek u našim krajevima toliko, ali nepravedno, budući da je vrlo sličan intenzitetom i izvedbom iznimno popularnoj jogi. Osim tog, može vam jednako smanjiti razinu stresa, usredotočiti vas, umiriti, a osjećat ćete se bolje i fizički.

Što je tai chi?

Tai chi je tradicionalna kineska borilačka vještine koja se koristi za samoobranu, ali i kao meditacija u pokretu. Pokreti se izvode vrlo polako, a praćeni su dubokim disanjem. Svaki pokret prelazi u idući lagano, bez stanke, pa je tijelo tako u stalnom kretanju. Velika se pažnja posvećuje konceptu yin i yang. Yin pruža mirnoću, a yang označava pokret. Yang bez yin-a može tijelu uzrokovati stres i iscrpiti tijelo.

Kako nam tai chi može koristiti?

  1. Smanjuje stres, anksioznost i povoljno djeluje na depresiju

Istraživanja su pokazala da meditativne vježbe, kao što je tai chi mogu imati vrlo pozitivan utjecaj na psihološko stanje osobe.

  1. Pomaže u multitaskingu

Pokazalo se da tai chi pozitivno utječe na kognitivne izvršne funkcije, među kojima je i sposobnost izvršavanja više zadataka istovremeno – popularno zvanog multitaskanja. Među tim funkcijama je i donošenje odluka i upravljanje vlastitim vremenom.

  1. Popravlja fleksibilnost, ravnotežu i agilnost

Iako je prvo što ćete za tai chi reći da je – spor i nježan, ova vještina ipak utječe itekako pozitivno na fleksibilnost i ravnotežu kod odraslih osoba.

  1. Učvršćuje mišiće i definira ih

Ako se redovito prakticira, tai chi može pomoći ojačati donji i gornji dio tijela.

  1. Pomaže lakše zaspati

Vježba i fizička aktivnost općenito, to već znamo, poboljšavaju kvalitetu sna. A tai chi nije iznimka. Jedno istraživanje pokazalo je da može popraviti kvalitetu sna kod zdravih odraslih osoba, ali i onih s kroničnim bolestima.

  1. Jača imunosni sustav

Govorimo tu o relativno malom utjecaju, ali tai chi ima taj mali utjecaj na jačanje imunosnog sustava, što je također dokazano istraživanjem.

  1. Ublažava bol

Ako prakticirate tai chi dvaput tjedno, to vam može pomoći u borbi s bolovima ako patite od nekih kroničnih stanja kao što su fibromijalgija, osteoartritis, reumatoidni artritis, tenzijske glavobolje…

Kako početi?

Iako za neke borilačke vještine inače trebaju godine da se svladaju, tai chi je poprilično jednostavan. Postoje u većim gradovima centri i studiji u kojima možete naučiti ovu vještinu, a možete početi i isprobati i uz Youtube vježbe – na primjer ovu.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto je vježbanje na otvorenom najbolja opcija za nas

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Pixabay

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!