Ako patite od nadutosti donosimo 8 savjeta koji će ju brzo ukloniti

by Ana Carević

Neugodan osjećaj napetosti trbuha prvenstveno je plod nepravilne ili neumjerene prehrane, prebrzog jedenja ili manjka tjelesne aktivnosti i izloženosti stresu. Isto tako, izvor ovoga problema može biti i vrlo brzo govorenje koje uključuje gutanje većih količina zraka nego što je to uobičajeno. Ako vas muči nadutost, ovi savjeti zasigurno će vam olakšati.

Iako mnogi posežu za lijekovima, oni nisu trajno rješenje ovoga problema. S obzirom na to da se svi susrećemo s ovim neugodnim osjećajem donosimo vam 8 savjeta kako brzo ukloniti nadutost.

Što manje soli

Kada kažemo što manje soli, mislimo na činjenicu da je potrebno izbaciti naviku dosoljavanja hrane. Isto tako, gotove i industrijski prerađene namirnice kao i pekarske proizvod trebali biste izbjegavati.

Dok jedete ne konzumirajte vodu i pravilno žvačite i tako smanjite nadutost

Voda (ili bilo koja druga tekućina) razrjeđuje želučanu kiselinu posljedica čega je duži probavni proces. Svaki zalogaj potrebno je dobro prožvakati, a bilo dobro smanjiti razgovor tijekom jela. Osim toga, idealna bi bila konzumacija više manjih obroka na dan.

 

Recite da probioticima

S obzirom na to da u našemu organizmu stanuju kako dobre, tako i loše bakterije važno je pronaći ravnotežu koja će spriječiti pojavu nadutosti. Kada je crijevna flora u disbalansu dolazi do toga da se broj dobrih bakterija smanjuje, a loših povećava. Naša crijeva vole probiotike, a oni su ti koji održavaju ravnotežu i tijelo vraćaju u prvobitno stanje pomažući u probavi i smanjenju nadutosti.

Recite ne mliječnim proizvodima i nadutost odlazi u zaborav

Jedan od najčešćih uzroka nadutosti jest intolerancija na laktozu, a velik je broj i osoba koje su intolerantne to i ne znaju. Međutim, nadutost se može javiti i kod osoba koje nisu intolerante, ali im mliječni proizvodi funkcionalno smetaju. Najbolji lijek jest uzimanje enzima laktaze koji pomažu kod probave laktoze, ali najbolje bi bilo eliminirati mliječne proizvode iz prehrane.

Neka vam topla voda s limunom bude pri ruci

Nadutost je ujedno i plod zadržavanja vode, a jedan od načina kako možemo riješiti taj problem jest upravo povećan unos tekućine. U ovom slučaju, limunska će kiselina djelovati na toksine koji će se potaknutom probavom izbaciti iz organizma. I zato, neka vam se kriška limuna i velika čaša vode često nađu pri ruci.

Kontrolirajte unos jabuka i krušaka

Činjenica da ovo voće napuhuje ne znači da ga trebamo u potpunosti izbaciti iz prehrane već je sasvim dovoljno konzumirati ga umjereno. To bi značilo da ćemo sljedeći put umjesto cijele jabuke ili kruške pojesti samo pola.

Pružite si kvalitetan san

Ako se sljedećeg jutra želite probuditi ravnog trbuha, naspavajte se. Promjena bioritma i nedostatak sna vrlo brzo će se odraziti i u pogledu nadutosti koju prati razdražljivost. Tijelo pamti i prolazi kroz sva stanja umora i stresa i stoga mu je potreban kvalitetan odmor kako bi bilo spremno i odmorno za novi (radni) dan.

Prakticirajte jogu i zaboravite na nadutost

Joga je poznata kao jedan od najbolji načina tjelesnih aktivnosti koja će smiriti naše tijelo, dušu i um. Upravo se ona preporučuje kod ljudi koji su izloženi svakodnevnom stresu te onima koji pate od anksioznosti. S obzirom na to da oba faktora za posljedicu imaju nadutost, joga i njezino pravilno disanje i tehnika vježbanja ublažit će stres i anksioznost kao i potaknuti probavu.

 

Moglo bi vas zanimati: 4 recepta za brz i fin ručak na poslu, pripremljen kod kuće!

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest

Možda će vam se svidjeti