4 recepta za brz i fin ručak na poslu, pripremljen kod kuće!

by Dalida Tomek

Iako u manjku vremena najčešće posežemo za manje zdravim i nutritivno siromašnim obrocima vrijeme je da te navike promijenimo. Veganska, šarena i životopisna jela zaštitni su znak Nataše koja se krije iza profila Burbon i borovnice. Donosimo vam četiri jednostavna i šarena recepata za obroke koje možete ponijeti na posao i na taj način osigurati si zdrav ručak na poslu.

 

 

SALATA OD LEĆE I BATATA

Sastojci:

  • šalica beluga leće
  • 100 grama shiitake gljiva
  • 1 veliki batat
  • 1 cikla
  • nekoliko maslina
  • svježi bosiljak i menta ( poslužit će i suhi začini)
  • ružmarin
  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
  • sol.

Postupak:

Batat i ciklu ogulite, narežite na manje kockice, začinite solju, ružmarinom i maslinovim uljem te stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta, po potrebi promiješajte na pola pečenja.
U međuvremenu, leću dobro isperite te stavite kuhati (20-ak minuta).
Shitake narežite na sitne komadiće.
U široj posudi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite shitake gljive 10-ak minuta.
Gotovim gljivama dodajte skuhanu leću, masline, batat i ciklu.
Zatim salati dodajte i sitno sjeckani bosiljak i mentu, posolite, prelijte s dobrim mlazom maslinovog ulja te dodajte sok pola (ili cijelog) limuna.
Probajte i po potrebi doradite sa začinima.
Ova salata je jako fina i topla i hladna.

 

ORZOTO S PORILUKOM, PEČENOM PAPRIKOM I CRNIM GRAHOM

Sastojci:

  • 200 g  ječma
  • 200 g crnog graha ( prethodno skuhanog ili iz konzerve)
  • 1 veliki ili 2 mala poriluka
  • 1 velika crvena paprika
  • 500-700 ml temeljca od povrća
  • 1 režanj češnjaka
  • malo maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • dimljena crvena paprika
  • majčina dušica ili timijan.

Postupak:

Crni grah ranije skuhajte ili ako koristite grah iz konzerve ga dobro isperite i pustite sa strane.
Crvenu papriku narežite na malo veće jednake kocke i stavite u posudu te začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i dimljenom crvenom paprikom i sve dobro pomiješajte.
Stavite kockice paprike u pleh obložen  papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
Dok se paprika peče, poriluk nasjeckajte na kolutiće ( samo bijeli i početak zelenog dijela). Na dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte poriluk.
Kad malo omekša dodajte mu češnjak i ječam te pirjajte nekoliko minuta dok ne osjetite miris ječma i češnjaka. Posolite, popaprite i stavite malo majčine dušice. Zatim dodajte malo povrtnog temeljca.
Temeljac treba dolijevati postupno, kako ječam upija tekućinu. Ako ostanete bez temeljca, a ječam još nije gotov, dodajte običnu vodu.
Nakon otprilike pola sata laganog kuhanja dodajte kockice pečene paprike i crni grah.
Kad je ječam dovoljno omekšao, maknite tavu s vatre i poklopite na najmanje 15 minuta. Ovo jelo dobije svoj pravi okus kad odstoji od 15 min do pola sata.
Prije posluživanja probajte orzoto i po potrebi dodajte još začina.
Slobodno ga skuhajte za dva dana, sutradan samo dolijte oko 1 dcl vode ili temeljca i lagano ugrijte ručak na poslu.

TABBOULEH

Sastojci:

  • šalica kuhanog bulgura
  • veliki snop peršina
  • snop mente
  • 2 velike rajčice ( ili više manjih cherry rajčica)
  • svježi krastavac
  • dobar mlaz maslinovog ulja
  • žličica soli
  • sok pola limuna

Postupak:

Peršin i mentu nasjeckajte jako sitno.
Krastavac ogulite te ga skupa sa rajčicom nasjeckajte na kockice.
U posudu stavite kuhani bulgur i nasjeckano povrće i dobro pomiješajte. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i soli. Prije posluživanja salatu malo ohladite u hladnjaku.

 

NAMAZ OD CRNIH MASLINA I SLANUTKA

Sastojci:

  • 250 grama kuhanog slanutka (ili jedna konzerva),
  • 10ak crnih maslina (bez koštica naravno),
  • žlica tostiranog sezama,
  • režanj češnjaka,
  • sok jednog limuna,
  • malo soli,
  • malo sušenog ružmarina,
  • maslinovo ulje (po želji, kod mene-puno)

Priprema:

Sve sastojke osim ulja stavite u blender ili multipraktik, ulje dodajite postepeno dok blendate. Tako će namaz biti puno kremastiji. Vrijeme blendanja ovisi o snazi vašeg multipraktika. Kod onih dosta snažanih dovoljna je minuta-dvije. Gotov namaz može se začiniti sa chili pahuljicama i jalapeno papričicama.

 

Moglo bi vas zanimati: Zdrave i fine veganske energetske kuglice

 

Tekst: Ana Carević, Burbon i borovnice

Fotografije: Burbon i borovnce

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!