8 razloga zašto vam u kuhinji uvijek treba avokado

by Nataša Krstičević
avokado-slowliving

Avokado nije oduvijek bio u našoj mediteranskoj prehrani, ali je u proteklih 10-ak godina našao svoje mjesto i probio se vrlo visoko na popisu poželjnih namirnica. Odgovor na pitanje zašto je tako leži u činjenici da su njegove koristi višestruke, baš kao i način primjene i konzumiranja.

Avokado je uzgojen najprije u Središnjoj i Južnoj Americi, a specifičan je i zbog tog što do kraja dozrijeva tek kad se ubere.

Zašto je avokado dobar za nas?

Pomaže apsorpciju hranjivih tvari

Ovo niste očekivali, zar ne? Kad unosimo hranu u organizam, nije važna samo količina. Važno je da organizam uspije iskoristiti što više hranjivih tvari iz te hrane, a tu nam pomaže avokado. Polovica avokada sadrži 16 posto zasićenih masnih kiselina, što može popraviti iskoristivost vitamina topivih u mastima.

Zasićuje vas

Konzumacija avokada može učiniti da se lako osjećate siti. Plod avokada sadrži veliku količinu energije, te ima savršenu uravnoteženu količinu vode, vlakana i voćno ulje koje pomaže u kontroli težine.

Dobar za srce

Avokado sadrži puno vitamina C i E. Vitamin C, poznato je, dobar je za zdravlje krvnih žila, a ujedno igra važnu ulogu u obnovi vitamina E, koji je glavna zaštita cirkulacijskog sustava.

Sjajan je za trudnice i dojilje

U odnosu na svoju težinu i veličinu, avokado sadrži izrazito velike količine ključnih hranjivih tvari, pa su idealna hrana za trudnice i nove mame koje doje.

avokado-slowliving

Protiv viška kilograma

Sadrže puno vlakana, a malo ugljikohidrata, zbog čega imaju jako dobar učinak kod osoba koje žele mršavjeti.

Predivna koža

Elementi koje avokado sadrži štite kožu tako što potiču obnovu oštećene kože, a ujedno i smanjuju štetu koju čine sunčeve UV zrake.

Korisno za kosti

Avokado smanjuje rizik od pogoršanja u zglobovima kod artritisa, posebno osteoartritisa, kojem su sklonije žene.

Smanjuje rizik od infarkta

Nekoliko je studija pokazalo da je visok unos kalija povezan s nižim krvnim tlakom, koji je, pak, izravan rizik za srčani udar. Avokado sadrži visoke količine kalija, čak više nego banane, pa je konzumacija avokada dobar put do smanjene opasnosti od infarkta.

Iskoristite cijeli plod

Nakon što iskoristite najfiniji dio, meso avokada, nemojte baciti koru i košticu! I koru i košticu možete iskoristiti u smoothieju, posebno zato što su još bogatiji hranjivim tvarima nego meso. Imajte na umu da su i kora i koštica poprilično gorke, svakako ih kombinirajte s nekim jačim okusima, poput čokolade.

Od koštice možete skuhati čaj, koji će biti bogat antioksidantima, a pomaže probavi. Košticu stavite u vodu i prokuhajte 5 minuta dok ne omekša. Isjeckajte je, pa prelijte kipućom vodom i ostavite da stoji 5 minuta. Zasladite medom.

Moglo bi vas zanimati i: Popis namirnica i recepti za detoks

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti