6 zdravstvenih razloga zbog kojih biste već danas trebali posjetiti wellness

by Anđela Sabranović

Malo što nas može toliko opustiti i vratiti na tvorničke postavke kao boravak u wellness centru. Gotovo da već možemo osjetiti bogate mirise eteričnih ulja, osjetiti vrelinu saune i zamisliti plivanje u bazenu poslije kojeg slijedi otpuštenje na ležaljci uz neko dobro štivo.

U svakodnevnim razgovorima od mnogih čujemo kako im je ovaj kraj godine izuzetno stresan. Advent nam također stiže nešto kasnije pa vlada i neka sumorna atmosfera. Kako biste nakratko pobjegli od hladnoće, sivila i stresa zaputite se u omiljeni wellness centar.

Iako svi znamo kako boravak u takvim centrima djeluje na naše raspoloženje, vrijeme je da otkrijemo i kako djeluje na naše zdravlje.

Oslobađa vas stresa

Dok smo samo pisali uvod u ovaj članak osjetili smo kako se blago opuštamo. Stoga ne čudi činjenica da smo na prvo mjesto benefita koje će vam donijeti posjeta spa centru stavili upravo oslobađanje od stresa. 
Do oslobađanja od stresa sasvim sigurno dolazi zbog cijelog iskustva i ambijenta, ali i zbog činjenica da je jedina misija i zadatak koji imate kada se prepustite spa iskustvu – opustiti se. Tu nema mjesta za nametnuta moranja, očekivanja, to do liste i ostalo. Važni ste samo vi i vaša potreba za odmorom.

Lučenje serotonina i dopamina

Jeste li znali da vas odlazak u spa centar doslovno čini sretnijom osobom?
Naime, istraživanja su pokazala kako su primjerice tijekom masaže u ljudi povećane razine serotonina i dopamina.
Vjerujemo kako ćete poslije ovih istraživanja još češće zakazivati svoje masaže. Naš prijedlog je da to bude jednom mjesečno.

Djeluje na glavobolje

Ako imate česte glavobolje, masaža glave je ono što bi vam moglo goditi. Kada osjetite da ste pod pritiskom i stresom, svakako se naručite na masažu glave i vidjet ćete kako ćete brzo osjetiti da vas preplavljuje olakšanje, a napušta sva napetost u glavi.

Poboljšava protok krvi i cirkulaciju

Osim što je masaža nevjerojatno opuštajuća, ona također može poboljšati protok krvi i cirkulaciju.

To pomaže našem tijelu da se obrani od bolesti. Tako naša pluća, srce i mišići mogu pravilno funkcionirati što se naravno pozitivno odražava na zdravlje cijelog organizma.

Unapređuje kvalitetu sna

Jeste li ikada primijetili kako brzo zaspite poslije tople kupke? Kada vam je tijelo hladno, vaš uobičajeni obrazac spavanja može biti poremećen. Kada vam je tijelo ugodno toplo, brže ćete zaspati i odmoriti se tijekom noći uz manje smetnji. Zato ako imate poteškoće sa spavanjem, pokušajte prije spavanja otići u wellness centar.

Detoksikacija

Tijekom zime svima nam posebno godi boravak u sauni. Osim što u sauni uživamo i naše zdravlje ima brojne prednosti od boravka u istoj. Naime, kroz znoj izbacujemo različite toksine kao što su kemikalije poput pesticida i teški metali. Uz detoksikaciju organizma, sauna snaži i imunološki sustav. I u sauni naš organizam luči serotonin i endorfin.

Priznajte kako smo vam naveli sasvim dovoljno dobrih razloga da se već danas poslije posla ne zaputite u najbliži wellness centar i prepustite uživanju.

Moglo bi vas zanimati i: Slowliving Intervju: Razgovarali smo s pilates trenericom Sanjom Pavliško koja nam je otkrila sve što nas zanima o pilatesu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!