Slowliving Intervju: Razgovarali smo s pilates trenericom Sanjom Pavliško koja nam je otkrila sve što nas zanima o pilatesu

by Anđela Sabranović

Mnogi poznati se zaklinju kako im je pilates promijenio život, od Kate Hudson i Charlize Theron, do Jennifer Aniston koja smatra da joj je pilates pomogao u održavanju zdravog načina života i borbi protiv zdravstvenih problema. 

Kako bi iz prve ruke saznali što više o utjecaju pilatesa na život i zdravlje, porazgovarali smo sa Sanjom Pavliško, vlasnicom Stilo studija, popularnog studija za pilates u zapadnom dijelu Zagrebu. Sa Sanjom smo pričali o utjecaju pilatesa na njen život, za koga je sve pilates dobar, koje su glavne razlike i različite vrste pilatesa i drugo. Saznajte više u nastavku.

Kako je pilates utjecao na tvoj život?

Moj život je usko vezan za pilates. Na neki način mi je dao smjernice u privatnom i poslovnom životu. Privatno mi je primjena pilates tehnike pomogla u nekim mojim zdravstvenim tegobama, u moje tri trudnoće i oporavku poslije poroda. O pilates principima učim i svoju djecu kako bi se pravilno razvijali, kretali i držali se.

Tijekom svojeg školovanja nisam mislila da ću jednom biti trenerica. Ali “život piše čudne priče” pa sam poslije završenog Ekonomskog fakulteta i puno godina rada u toj struci otvorila svoj pilates studio. Motiv takvog velikog životnog preokreta nije bio novac nego spoznaja koliko mogu svojim djelovanjem i luđačkim entuzijazmom doprinijeti kvaliteti života drugih ljudi. Jako je važno da se u životu bavimo onim što volimo jer tako nam posao nikada ne dosadi i na kraju nemamo niti osjećaj da je to posao.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pilates Studio Stilo (@stilostudiozagreb)

Za koga je pilates idealan i s kakvim problemima bi mogao pomoći?

Pilates je idealan kao bazična tjelovježba za baš sve ljude. Pilates se već dugi niz godina primjenjuje u vrhunskom sportu svih vrsta kao baza s kojom vrhunski sportaši unapređuju svoje sposobnosti i rezultate. Poznato je da sportaši koji primjenjuju pilates imaju znatno manje ozljeda. S druge strane, osobe sa raznim dijagnozama, ozljedama i deformacijama primjenjujući pilates tehniku dovode tijelo u balans pa se slobodno može reći da pilates djeluje rehabilitacijski. Između te dvije populacije su osobe koje spadaju u “zlatnu sredinu” koje žele unaprijediti svoje držanje, zdravlje, fleksibilnost i vitalnost što definitivno stječu u pilates tehnici.

Zanimljivo je čuti da je Stilo studio imao pilates reformer još prije 20 godina, prije nego je postao svjetski popularan kao danas. Kako si već tada čula za to i kako si se pripremila za reformer vježbe?

Kod nas je prije 20 godina malo tko znao za pilates, a za reformer baš nitko. Do saznanja o pilatesu sam došla sasvim slučajno. Naručivala sam knjige i DVD-e o pilatesu preko Amazona i počela samostalno proučavati. Primijetila sam znatan napredak u mojim sportskim aktivnostima, a bolovi u leđima su potpuno nestali. Našla sam odličan edukacijski centar za pilates u Münchenu gdje sam se certificirala kao pilates instruktor za sve populacije i sve pilates sprave. Cijela edukacija je trajala godinama i koštala puno novaca. Ali vrijedi svakog centa.

Što bi rekla, koja je glavna razlika između mat pilatesa i pilatesa na spravama (reformer, cadillac..)?

Mat Pilates je oblik pilatesa koji se izvodi na strunjači na podu. Uključuje niz vježbi koje su usredotočene na razvoj snage core-a, poboljšanje držanja i povećanje fleksibilnosti. Vježbe pilatesa na strunjači obično koriste tjelesnu težinu i jednostavne rekvizite kao što su otporne trake ili male lopte za izazov tijelu.

Pilates na spravama, primjerice reformer, se izvodi na stroju dizajniranom da pruži otpor i potporu tijela uz pomoć klizne plohe i seta opruga i užadi od kojih se reformer sastoji. Vježbe koje se izvode na Reformeru slične su onima koje se izvode u Mat Pilatesu, ali na Reformeru se suočavamo sa drugim silama i opterećenjima. Obje varijante su zahtjevne i dinamične na svoj način i moja preporuka je da se kombiniraju te dvije opcije za najbrže postizanje rezultata.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pilates Studio Stilo (@stilostudiozagreb)

Koje su po tebi najveće prednosti redovitog treniranja pilatesa?

Kao u svakoj aktivnosti ili sportu potrebna je ustrajnost, kontinuitet i volja. Međutim ako vježbač nakon dugog perioda treniranja i uzme malu pauzu, to mu neće naškoditi. U pilatesu se ne trenira samo na satu pilatesa nego se vježbači uče osnovama držanja i kretanja koje može primijeniti u svojim drugim aktivnostima. Osobe koje dolaze u Stilo studio se po prvi puta u životu suočavaju s pojmovima kao što su položaj glave, lopatica, rebara, zdjelice… Zapravo kod nas se ne radi samo o vježbanju nego i o educiranju o pravilnosti držanja i pokreta tijela.

Kada bi netko želio smršaviti uz pilates, što bi sve trebao još ukomponirati uz to?

Sam pilates neće nikome pomoći da smršavi. Korekcija u količini i kvaliteti prehrambenih namirnica je ono što u mršavljenju ima najvažniju ulogu. Ali pilates će svakako pozitivno sudjelovati u tom procesu tako što će tijelo poprimati lijepa i zdrava obilježja. Tonus mišića će svakako biti uočljiv, a ono što se možda jako zanemaruje – držanje tijela – će biti graciozno i elegantno. Sveukupni dojam će biti impozantan.

Koliko trenera ima u Stilo studiju, jesu li svi specijalizirani za pilates?

U Stilo studiju rade četiri trenera. Dva magistra kineziologije, jedna trenerica i certificirana pilates instruktorica. Svi treneri su obučeni za rad s ljudima primjenjujući pilates tehniku. Svaki trener ima neki svoj stil i osebujnost. Ali svi treneri se strogo drže osnovnih pilates principa i primjenjuju ih u svojim kreativnim treninzima.  

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pilates Studio Stilo (@stilostudiozagreb)

Koja je razlika u treninzima koje nudite? Primijetila sam da nudite klasičan pilates, reformer pilates i rehabilitacijski?

Razliku između mat pilatesa i reformera sam objasnila u prošlim pitanjima. Rehabilitacijski pilates je namijenjen osobama starije životne dobi i onima koji su u fazi oporavka od nekih ozljeda ili operacija.

Planirate li u budućnosti uvesti još nešto?

U budućnosti je moguće otvorenje još jednog centra u zapadnom dijelu Zagreba gdje bi uveli još neke programe. Sada se razrađuju razne ideje, želje i mogućnosti. 

Više o Stilo studiju Saznajte na njihovoj web stranici, Instagram ili Facebook profilu. A slobodno ga i posjetite uživo na adresi Ulica Nikole Gorjanskog 3, Zagreb.

Moglo bi vas zanimati i: Išla sam na pilates redovito 30 dana – evo što sam naučila

Razgovarala: Tina King

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!