„Unutarnji tuš“ – može li TikTok hit stvarno poboljšati zdravlje probavnog sustava?

by Nataša Krstičević
unutarnji tuš

Kažu da „unutarnji tuš“ radi sve – popravlja probavu, umanjuje nadutost i neželjene plinove, ali je li to sve samo TikTok izmišljotina?

Već odavno vrlo otvoreno govorimo o probavi i svem što se tiče vremena provedenog na wc-u, pa ne čudi stoga da je sve to prisutno i na društvenim mrežama. Tako je nedavno na TikToku – jer gdje drugdje? – hit postao napitak zvan „unutarnji tuš“.

Unutarnji tuš trebao bi napraviti upravo to – isprati probavni sustav iznutra. Ovaj hack je vrlo jednostavno napraviti i provesti, a jedino što vam se može dogoditi jest da vam se ne sviđa tekstura ovog moćnog napitka. Naime, ključne su u ovom napitku chia sjemenke, a tu je još voda i sok limuna.

U 180 ml vode stavite dvije žlice chia sjemenki, te dodajte sok od pola limuna i promiješajte. Ostavite da stoji, pa popijte.

Za čišćenje probavnog sustava

Ova mješavina pokrenut će rad crijeva, te očistiti vaš probavni sustav, a ujedno će i smanjiti plinove i nadutost. Ako se iskusnim TikTok-erima može imalo vjerovati, ubrzo nakon što popijete ovaj napitak – trebat će vam wc.

Čak se i stručnjaci slažu da nema ništa štetno u ovom napitku, te da bi mogao činiti upravo to za što je namijenjen. Zbog chia sjemenki vaša će se probava definitivno pokrenuti. Chia sjemenke sadrže vlakna i sluz – ono što se obavije oko njih kad ih namočite u tekućini. Vlakna su sjajna stvar za probavu, to već znate, ali također pomažu zadržati vodu u probavnom sustavu, što pomaže daljnjoj pravilnoj probavi.

Chia sjemenke pomažu stimulirati probavni sustav, ali i povećavaju količinu hranjivih tvari koje se apsorbiraju iz hrane, pomažu umiriti upale i stabiliziraju porast šećera u krvi.

Iako se odraslima preporuča 25 do 30 grama vlakana svakoga dana, nerijetko ih konzumiramo tek 10-ak grama, a upravo toliko se nalazi u dvije žlice chia sjemenki. Dakle, uz ovaj napitak biste lako u organizam unijeli preporučenu dnevnu dozu. Osim tog, tu je i sok limuna, koji može dodatno stimulirati probavu zahvaljujući kiselini. Ona pomaže razgraditi hranu u želudcu i može nadomjestiti nisku želučanu kiselinu. Vitamin C iz limuna je bonus!

Treba li na što pripaziti?

Vitamin C može u velikim količinama biti opasan za caklinu, pa je dobro nakon unutarnjeg tuša isprati usta vodom.

Ako se chia sjemenke na natope do kraja, mogle bi nabubriti u jednjaku, pa pripazite da to ne radite. Osim tog, pijte dovoljno vode, kako biste te sjemenke „pogurali“ i spriječili začepljenje probavnog sustava.

Pored svega, stručnjaci ističu da ne treba ni u čem pretjerivati, pa je tako sasvim dovoljno pravilno se hraniti, te ne tražiti „brzi put“ do rješenja svaki put. Ne mora sve što je u trendu biti i mudro, zar ne?

Moglo bi vas zanimati i: Nadutost – ovih 6 namirnica jedu nutricionisti kad je se žele riješiti

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti