Svi bismo trebali znati što je UV indeks i kako ga pratiti, a evo i zašto

by Dalia Žmegač-Kunić

Većina nas svake godine ispočetka nestrpljivo odbrojava do ponovnog početka ljeta, dužih i opuštenijih dana, ali čim dođu visoke ljetne temperature, nije lako zadržati elan, mentalnu jasnoću, pa čak ni zdravlje. Naime, kretanje tijekom ekstremno visokih temperatura trebalo bi biti ograničeno, ponajprije zbog zdravstvenog stanja, a u tome nam može pomoći i UV indeks.

UV indeks važno je prije svega razumjeti kako bismo ga mogli pratiti i u konačnici prilagoditi aktivnosti i obaveze u cilju očuvanja zdravlja.

Što je UV indeks i kako ga pratiti?

Svjetska zdravstvena organizacija UV index označava mjerom razine UV zračenja pri čemu se njegove vrijednosti kreću od nule do 11 i više. Ovim indeksom ljude se upozorava na važnost razumijevanja zaštite od sunca, kao i pridržavanja svih smjernica koje u tome mogu pomoći. Sunčevo štetno zračenje ne znači samo potencijalnu opasnost od opeklina, već može biti povezano s brojnim štetnim učincima na zdravlje, stoga (posebno u ljetnom razdoblju) UV indeks bismo trebali redovito pratiti i prilagoditi mu svoje aktivnosti na otvorenom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Health Organization (@who)

Ovo važno sredstvo za podizanje svijesti o štetnosti sunčevih UV zraka i rizicima koje izlaganje istima može donijeti, može biti jedno od najsnažnijih i najučinkovitijih zaštitnih mjera i pokazatelja u kojem smjeru organizirati svoje planove i ljetne aktivnosti. U skladu s tim smjernicama, između 10 i 17 sati izlaganje suncu bi trebalo biti minimalno ili bi u potpunosti trebalo izostati.

UV indeks možete pratiti putem medija, ali i na brojnim mobilnim aplikacijama vezanim za vremensku prognozu poput The Weather Channel, AccuWeather, HRT Meteo, Today Weather i slično. Ove aplikacije, osim UV indeksa i vremenske prognoze, pružaju uvid i u stanje kvalitete zraka, vremena izlaska i zalaska sunca, vlažnosti zraka, brzine vjetra, ali i savjete o zaštiti od sunca.

Kako prilagoditi dnevne ljetne aktivnosti i zaštititi se?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sve vanjske aktivnosti u ljetnom razdoblju trebale bi nužno uključivati zaštitu od sunca, čak i ako samo šećete do posla. 

Ovo su neki od načina na koje se svakodnevno možete zaštititi:

  • koristite prirodni hlad kada ste god u mogućnosti
  • nosite odjeću koja ne propušta lako štetno UV zračenje ili koja ima zaštitni faktor
  • svakodnevno nosite kapu ili šešir
  • koristite kozmetičke proizvode s SPF zaštitom kao dio jutarnje beauty rutine
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Health Organization (@who)

Za vrijeme niskog do umjerenog UV indeksa (0-5) uz osnovne mjere zaštite preporučljivo je slobodno uživanje u vanjskim aktivnostima.

Visok UV indeks (6-7) upozorenje je koje znači da se ne izlažete direktnom suncu između 10 i 17 sati ukoliko to ne morate, a u suprotnom koristite visoku razinu zaštite koja treba uključivati zaštitnu kremu, šešir i zaštitnu odjeću.

Vrlo visok do ekstreman UV indeks (8-11+) znači da trebate povećane mjere zaštite i ako je ikako moguće, da sve vaše aktivnosti budu isključivo rano ujutro ili kasno poslijepodne kada sunce više nije toliko jako.

Uvijek imajte na umu da je vaše zdravlje ono najvrjednije što imate za ponuditi sebi, ali i ostalima oko sebe. Vodite brigu o sebi i uživajte u predivnom ljetnom razdoblju svjesno i savjesno!

Istražite dalje: Kreme sa zaštitnim faktorom su samo jedan od načina zaštite od sunca. Ovo su ostali!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, WHO Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!