Serum, krema, SPF faktor… Pazite li na redoslijed i timing nanošenja?

by Dalia Žmegač-Kunić

Rutina njege kože danas često uključuje brojne proizvode, ali i korake koje nanosimo na svoje lice. No, koliko doista znamo o tome kakav je redoslijed nanošenja i koje je preporučeno vrijeme čekanja između apliciranja?

U nastavku vam donosimo odgovore na vaše beauty nedoumice.

Mnogi beauty stručnjaci, kozmetičari i dermatolozi pozivaju na provođenje svjesnije skin care rutine. Time se utječe na njihovu učinkovitost, a najvažniji korak u cijelom procesu uvijek bi trebao biti temeljito čišćenje lica. To je ujedno i nešto što mnogi preskaču ili odrade nedovoljno posvećeno zbog čega nastaju mnogi kožni problemi, poput stvaranja akni i začepljenih pora.

Idealni redoslijed apliciranja proizvoda trebao bi izgledati ovako:

Čišćenje lica

Ova radnja trebala bi biti baza svake skin care rutine i nešto bez čega navečer ne bismo smjeli odlaziti u krevet. Zamislite koliko se samo puta dnevno nesvjesno dotaknete rukama po licu, a zasigurno ih ne operete baš svaki put prije toga. Mnoge nečistoće iz okoliša također se nakupljaju na licu, ali i mrtve stanice na koži koje treba ukloniti. Čista koža odraz je zdravlja i adekvatnu njegu u konačnici nagrađuje ljepšim izgledom i zdravim sjajem. Uz sve to, puno bolje apsorbira aktivne sastojke iz proizvoda koje nanosite za njegu. Nakon ovog koraka, ne morate čekati da biste nastaviti s nanošenjem drugih proizvoda.

Tonik

Iako mnogi i dalje ne razumiju koliko je velik značaj tonika, činjenica je da on znači odličnu pripremu za bolje upijanje seruma i krema. Za njega je dovoljno pričekati minutu da se upije, a onda slobodno nastavite sa sljedećim korakom.

Serum

Ovaj proizvod ne koriste svi, već je omiljen zaljubljenicama u beauty svijet koje puno brinu o svojoj koži. Ako u svojoj kupaonici imate nekoliko omiljenih seruma koje svakodnevno koristite, zasigurno ste svjesni kako njihova tajna leži u moćnim aktivnim sastojcima poput vitamina C, hijaluronske kiseline ili popularnog retinola. Kako bi aktivni sastojci mogli prodrijeti dublje u kožu, potrebno je nakon nanošenja seruma pričekati oko tri minute.

Hidratantna krema

Ponekad se čini da je dovoljno nabrzinu isprati lice, koristiti dva-tri poteza blazinicama natopljenim micelarnom vodom i onda nanijeti hidratantnu kremu, međutim istina je potpuno drugačija. Iako bez hidratantne kreme malotko zaista može, ona pripada tek petom koraku jer joj je uloga dubinska hidratacija. Nakon njenog nanošenja dovoljno će biti pričekati desetak minuta.

Retinol

Sastojak oko kojeg se u posljednje vrijeme ne prestaje dizati prašina zapravo je oblik vitamina A i postao je vrlo popularan zbog svoje uloge u anti-age segmentu. Ima snažan učinak u poticanju obnavljanja stanica kože i povećanje proizvodnje kolagena. S njim treba ipak biti oprezan i uvoditi ga postupno i polako kako bi se koža mogla prilagoditi. Retinol se preporučuje koristiti u večernjoj rutini jer može povećati osjetljivost na sunce i to nakon nanošenja hidratantne kreme, kako bi se smanjile potencijalne iritacije kože. Kako bi se potpuno upio, ovaj moćan sastojak zahtijeva malo više vremena, stoga je preporuka čekanja oko 15 minuta.

Spf proizvod

Na jednom nedavnom događaju poznatog kozmetičkog brenda radili su anketu koliko sudionika je taj dan nanijelo proizvod s spf zaštitom. Vrlo malo njih ju je zaista koristilo, što je poražavajući rezultat. Uloga kreme s spf zaštitom je zaštita od sunca, ali ona je tu i kao prevencija preuranjenog starenja te da spriječi hiperpigmentacijske mrlje i još mnogo toga. Nakon nanošenja kreme s spf-om pričekajte dvadesetak minuta prije nego krenete s daljnjim koracima, odnosno nanošenjem bilo kakvih dekorativnih kozmetičkih proizvoda.

Važno je napomenuti i kako je svaka koža drugačija, stoga su i ovi navedeni proizvodi, kao i minute kod čekanja u redoslijedu nanošenja proizvoda okvirne. Prilagodite ih potrebama svog lica i isprobajte sve kako biste testirali što vašoj koži najbolje odgovara. U svakom slučaju, ne zaboravite malo pričekati između koraka kako biste izbjegli iritacije i miješanje proizvoda na površini kože.

Moglo bi vas zanimati i: Voćne kiseline u proljetnoj njezi kože: Prednosti korištenja AHA i BHA kiselina za blistavu kožu

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!