Voćne kiseline u proljetnoj njezi kože: Prednosti korištenja AHA i BHA kiselina za blistavu kožu

by Dalia Žmegač-Kunić

Ukoliko ste primijetili kako su vam prethodno zimsko razdoblje i promjenjivi proljetni vremenski uvjeti ostavili traga na koži lica te vam se čini da je ona suha, beživotna i puna nepravilnosti, ključ povratka blistavosti i zdravlja mogao bi biti u korištenju voćnih kiselina.

Naime, upravo su voćne kiseline, poput AHA i BHA, važan faktor u revitalizaciji kože.

U nastavku pogledajte kako djeluju na kožu i kako ih pravilno možete koristiti u svakodnevnoj njezi.

AHA kiselina označava alfa-hidroksilnu kiselinu koja se u kozmetičkim proizvodima uglavnom nalazi u onima koji su na biljnoj bazi. Njihova namjena uglavnom je usmjerena na površinsku eksfolijaciju jer imaju učinak nježnog otapanja odumrlih stanica koje se nakupljaju na površinskom sloju kože.

Dodatne beauty prednosti korištenja AHA kiselina:

  • Mogu biti dobro rješenje za sve tipove kože, čak i za osjetljivu
  • Minimaliziraju perutanje
  • Donose koži sjaj i osvježeni izgled

Još jedan zanimljivi benefit koji doprinosi popularnosti korištenja AHA kiselina u beauty rutini jest njihova uloga u poticanju stvaranja kolagena što im omogućuje i važnu anti-age ulogu, a zbog toga ih još više volimo.

BHA kiseline ili beta-hidroksilne kiseline jedne su od najomiljenijih u njezi kože i svijetu kozmetike. Njima pripada i ultra popularna salicilna kiselina koju mnogi obožavaju zbog snažnog učinka oporavljanja i njege kože sklone nepravilnostima i aknama.

Ovo su važne prednosti korištenja BHA kiselina:

  • Djeluju dubinski i pročišćavaju pore
  • Imaju protuupalna svojstva
  • Mogu ju koristiti i oni koji imaju osjetljivu kožu

Kod korištenja kiselina u njezi kože, od velike je važnosti imati i dozu opreza. Naime, učinak kiselina temelji se na ubrzavanju stanične izmjene zbog čega može doći do „faze čišćenja“, odnosno pojava akni i nepravilnosti i to ne treba miješati s klasičnim iritacijama.

Pripazite i na sljedeće:

Budući da postoje različite vrste i teksture ovih kiselina, treba imati na umu da je tekući eksfolijant namijenjen za češće korištenje, dok je praškasti piling ili hibridni piling (mikroeksfolijant) pogodan za korištenje nekoliko puta tjedno, ovisno o stanju i tipu vaše kože, kao i o njenim potrebama te se nanosi utrljavanjem masažnim pokretima ruku i obavezno se nakon toga ispire vodom. Na tržištu postoje i tonici, serumi, maske i kreme s kiselinama, zato se prije svakog odabira ovakvog proizvoda savjetuje dobro informirati i tražiti savjet dermatologa.

Nakon svakog korištenja kiselina, ne zaboravite na bogatu hidrataciju čime ćete spriječiti dehidraciju svoje kože.

Ako imate iznimno osjetljivu kožu, birajte proizvode s nižom koncentracijom kiseline.

Ukoliko ih nikada prije niste koristili, uvodite ih u svoju rutinu postupno i polako i pratite reakciju svoje kože.

AHA i BHA kiseline se mogu dobro kombinirati s drugim proizvodima, ali posebno dobro surađuju s proizvodima koji imaju visok udio hijalurona (zbog hidratacije) i niacinamida (umirujuća svojstva). Izbjegavajte kombinacije s retinoidima i vitaminom C jer njihov spoj može izazvati iritacije.

Uz pravilan odabir i upotrebu ovih kiselina, vaša će koža doživjeti pravu transformaciju i ususret ljetnim vrućinama ostati hidratizirana i blistava.

Moglo bi vas zanimati i: Vježbe za podbradak: Isprobala sam jogu lica te dijelim s vama vježbe

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!