Što je somatika i trebate li isprobati somatsku jogu?

by Anđela Sabranović

Možda ste do sada i čuli za pojam somatika, ali niste baš sigurni što to točno znači. E pa danas ćete saznati. Naime, somatika podrazumijeva edukativnu metodu koja nas uči koristiti tijelo sinergički.

No, što sad to znači, pomislit ćete.

Učenje somatskih pokreta uči nas kako kroz pokret ukloniti bolove u mišićima i ograničenja u pokretljivosti.
Kada određene mišićne skupine koristimo više nego sve ostale, kako bismo stalno iznova izvodili određene radnje (primjerice stalna upotreba miša tijekom rada) može doći do senzorno-motorne amnezije (SMA).
To zapravo znači da mozak jednostavno zaboravi “ugasiti” određenu mišićnu kontrakciju jer je počinje smatrati konstantno potrebnom, te ona ostaje prisutna i poslije završetka radnje i tako postaje naša navika i dolazi do pojave senzorno motorne amnezije.

Simptomi koji poslije toga nastaju su sljedeći:

– bolovi u leđima, vratu, kukovima, nozi…
– tenzijske glavobolje
– uklještenje živaca
– skolioza

Do senzorno-motorne amnezije može doći i prilikom neke nesreće ili nezgodnog pada.

Učenje somatskih pokreta omogućuje našem mozgu ponovno povezivanje “zaboravljene” skupine mišića i shodno tome ponovno povezivanje cijelog tijela.

Somatska joga

Osnovni cilj somatike je povezati vas istinski s vašim tijelom. Joga bi uvijek trebala biti somatska tjelovježba kroz koju ćete se povezati sa sobom, ali često se fokus stavi na korake koje mnogi ne osjete na pravi način. U nastavku smo izdvojili video u kojem ćete pronaći joga vježbe koje su idealne za sve one koji provode radne dane u nezgodnim položajima. Uostlom, tko danas ne provodi?!

Sve u svemu, somatika je svaka praksa koja povezuje um i tijelo, koja vam pomaže da preispitate svoje unutrašnje ja i slušate signale koje vam tijelo šalje – o boli, nelagodi, neravnoteži. 

Zvuči kao nešto što nam uvijek dobro dođe. Čini nam se da bi somatsku jogu uistinu trebalo isprobati – posebno ako se mučite sa stalnim bolovima u tijelu. 

Moglo bi vas zanimati i: Išijas – 5 načina kako se riješiti boli u leđima i nogama

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti