Išijas – 5 načina kako se riješiti boli u leđima i nozi

by Nataša Krstičević
išijas

Išijas nam nekad zvuči kao klasična boljka iz nekih davnih domaćih komedija. No, ako vam se ikad upalio, znate da to nije nimalo smiješno.

Većina ljudi znaju što podrazumijeva išijas – bol koja nastaje zbog upaljenog ishijadičnog živca, a najčešće boli lijevi ili desni donji dio leđa, ista strana stražnjice, a bol se širi prema nozi. Ta bol se često opisuje kao sijevajuća bol, a ponekad možete imati i osjećaj „propadanja“ noge, odnosno koljena. Boli se teško brzo i učinkovito riješiti, a vjerojatnost da će vam se ponavljati nakon što se jednom javi je velika.

Bolovi koji se javljaju uz išijas mogu trajati i do 3 mjeseca i većinom nemate puno opcija. Ako vam traje predugo i jaka je bol, javite se svakako liječniku. No, evo nekih savjeta koje možete isprobati.

  1. Možete vježbati

Iako će vam možda biti pomalo neprirodno pomisliti da biste trebali vježbati kad vas boli, ali previše odmora moglo bi vam čak pogoršati bol kad je išijas u pitanju. Uključite u svoj dan lagane vježbe – i ključno je upravo da budu lagane. Ne smiju biti bolne, niti naporne. Lagana šetnja je idealna – kralježnica će ostati snažna, a nećete si naškoditi.

  1. Istegnite se

U svoju rutinu uključite nježno istezanje. Upravo je istezanje sjajan način za poboljšanje fleksibilnosti i snage kralježnice, a može vam pomoći i kod pokretljivosti. Osim tog, ovo su uglavnom vježbe koje možete raditi dok gledate televiziju. Evo nekih vježbi:

  1. Toplo – hladno

Ako vam išijas stvar jako velike bolove, najbolje i najbrže ćete ih ublažiti izmjenom toplih i hladnih obloga. Ledene obloge će smanjiti upalu, dok će vrućina potaknuti protok krvi u ovo bolno područje, što će ubrzati ozdravljenje. Vrućina i led mogu također opustiti mišiće, odnosno grč u mišićima koji često ide uz išijas.

Svakih sat vremena stavite led na bolno mjesto i držite 15 minuta. Nakon toga primijenite toplu terapiju, također 15 minuta, ali svaka 2 do 3 sata. Uvijek koristite gazu, ručnik, maramu ili nešto slično između leda i kože.

  1. Mijenjajte položaj

Bez obzira na to jeste li u ležećem položaju ili sjedite za radnim stolom, bol će biti jača ako ostanete dugo u istom položaju. Svakih 20 minuta promijenite položaj. Pripazite da vam položaj ne bude takav da prekomjerno opterećujete kralježnicu.

  1. Popijte tabletu

Dugotrajno uzimanje bilo kojih lijekova, to znamo, nije dobro. No, ako za vrijeme upale jednostavno imate razdoblje kad ne možete trpjeti bolove, morat ćete posegnuti možda za lijekovima. To mogu biti lijekovi protiv bolova, ali i nesteroidni protuupalni lijekovi. Savjetujte se svakako s liječnikom.

Možda ćete neko vrijeme izbjegavati liječnika, odnosno očekivati da će išijas proći, ali ako bol ne popusti za dva tjedna, otiđite se posavjetovati s liječnikom.

Moglo bi vas zanimati i: Sjedite satima? Vježbe za leđa i ramena su ono što vam treba!

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti