Samopregled dojke – kako ga napraviti pravilno

by Dalida Tomek

Samopregled je jedna od ključnih stavki za rano otkrivanje raka dojke, a njegovo rano otkrivanje ujedno pruža i veću vjerojatnost da će se uspješno izliječiti. Kombinacija samopregleda i redovitih odlazaka na preglede, mamografiju i ultrazvuk,  povećava izglede za rano otkrivanje bolesti bez obzira na to što se godinama vodila rasprava o tome među stručnjacima. Samopregled dojki važno je provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme, od 3 do 5 dana nakon završetka mensturalnog ciklusa. U nastavku donosimo 5 koraka pomoću kojih ćete samopregled obaviti na ispravan način.

Prvi korak

Uklonite odjeću sve do pasa i stanite ispred ogledala. Neka ramena budu ravna, a ruke stavite na bokove. Pobrinite se da je u prostoriji dobra svjetlost kako biste jasno mogli vidjeti promjene na dojkama, a posebnu pozornost obratite na to jesu li dojke uobičajene veličine, oblika i boje. Odnosno, postoje li područja koja su otečena, je li došlo do boranja kože koje je nalik celulitu te je li ijedna bradavica promijenila položaj i uvukla se. Znakovi zbog kojih biste se također trebali javiti liječniku su i bol, osip te izraženo crvenilo.

Drugi korak

Obuhvatite dojke dlanovima, prvo jednu pa onda drugu kako biste bili precizniji. Najprije jednu dojku pregledajte vodoravnim pa okomitim klizećim kretnjama te oba pokreta ponovite na drugoj dojci. Posebnu pozornost obratite na čvorove i zadebljanja kao i bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obiju bradavica. Postojanje tekućine najbolje možete provjeriti na način da suprotnom rukom prođete uokolo bradavice, unutar areole, i lagano ju prignječite. U slučaju da primijetite vodenasti, mliječni ili krvavi iscjedak obratite se liječniku.

Treći korak

Samopregled nastavite u ležećem položaju. Započnite s lijevom dojkom i laganim pokretima pritišćite i gladite kožu naizmjenice. Pri tomu pazite na to da pokrete ne izvodite vršcima prstiju već unutarnjom površinom srednjeg prsta i kažiprsta. Počnite izvana i odozdo te se kružnim pokretima približavajte bradavici dok vam je lijeva ruka smještena ispod glave ili pored trupa. Nakon toga desnu dojku pregledajte na isti način.

Četvrti korak

Ponovno stanite ispred ogledala i dignite ruku u zrak kako biste opipali oba pazuha, pazeći pri tomu na pojavu čvorova. I u ovom koraku se koristite prethodno opisanim pokretima.

Peti korak

I za kraj, opipajte svoje grudi dok stojite ili sjedite. Mnoge žene smatraju da im je grudi najlakše osjetiti kada im je koža mokra ili skliska, pa vole učiniti ovaj korak pod tušem. Ponovno se koristite kružnim pokretima i budite sigurni u to da ste obuhvatili cijelu dojku.

U slučaju da primijetite kvržicu na dojci nemojte paničariti jer većina žena često ima kvržice koje nisu povezane s rakom dojke. Niz je mogućih uzroka nekancerogenih kvržica na dojkama, uključujući hormonalne promjene, dobroćudno stanje dojke ili ozljedu. Jednako tako, ne ustručavajte se kontaktirati liječnika ako ste primijetili neku od promjena na dojkama, posebno ako te promjene traju duže od jednog punog mensturalnog ciklusa ili vam se čini da su veće i izraženije pod rukom.

Ukoliko ste ipak vizualni tip, svakako vam predlažemo da pogledate ovaj video.

Moglo bi vas zanimati: Rak dojke: mitovi i činjenice

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti