Prosječno provodimo 3 sata dnevno na mobitelu. Vrijeme je za pametne granice!

by Anđela Sabranović

Mnogi od nas gotovo da se više ne mogu ni sjetiti vremena bez mobitela… Zapitate li se možda kako smo tada provodili vrijeme, ako se danas zna kako većina ljudi provodi i po 3 sata dnevno na mobitelima?

Sada već davne 2005. godine Carl Honoré je objavio knjigu “Pohvala sporosti” u kojoj nastoji osvijestiti o tome kako brži život nije bolji. Oko sebe je okupio veliku skupinu istomišljenika koji su uvidjeli koliko je važno oduprijeti se brzini suvremenog života. Ipak autor ove uspješnice zasigurno nije mogao predvidjeti koliko će nam tek mobiteli promijeniti živote i koliko će destruktivno utjecati na naš fokus i prisutnost. Godinama poslije Carl Newport je izdao knjigu “Digitalni minimalizam” koja između ostalog navodi kako digitalni život koji danas živimo nismo sami odabrali te je jako važno probuditi se i definirati što nam služi, a što ne.

Činjenica je kako bismo svi trebali preispitati načine na koje se služimo tehnologijom, a ako vam pojam “digitalni minimalizam” zvuči zanimljivo, u nastavku smo izdvojili nekoliko načina na koje možete smanjiti korištenje mobitela u svakodnevici.

Aplikacija koja mjeri vrijeme koje ste proveli na mobitelu

Predlažemo vam da već danas na svoj mobitel skinete aplikaciju koja će pratiti koliko vremena provedete na mobitelu.
Jako je važno da smo svjesni kako koristimo svoje vrijeme jer ćemo samo tako znati da nam treba promjena.

Isključite notifikacije

Možda vam ovo zvuči radikalno, ali ako vas netko treba stvarno hitno on će vas i nazvati. Notifikacije su najveći ometači naše pažnje i fokusa. Uz to zbog njih gubimo osjećaj za ono što je stvarno bitno. Primjerice ako radite na jako važnom projektu i duboko ste fokusirani i prekine vas nebitna notifikacija na društvenim mrežama…

Ograničite vrijeme na određenim aplikacijama ili ih izbrišite

Svi imamo neku aplikaciju na kojoj trošimo jako puno vremena. Možete definirati koliko vremena dnevno želite provesti na kojoj aplikaciji i kada to vrijeme istekne, aplikacija će se automatski zatvoriti. Tako ćete kontrolu nad korištenjem tehnologije vratiti u svoje ruke

Provodite vrijeme bez mobitela

Kada ste se posljednji put spontano zaputili u šetnju bez mobitela? Pokušajte si priuštiti to iskustvo barem s vremena na vrijeme. Uvjereni smo kako ćete uživati te kako ćete se zapitati zašto to već ranije niste pokušali. Vrijeme bez mobitela je zapravo naše vrijeme provedeno svjesno i u trenutku.

Jutarnja i večernja rutina bez mobitela

Znamo kako mobiteli negativno utječu na naš san, ali mnogi i dalje vrijeme neposredno prije spavanja provode s mobitelom u ruci. Kupite dobru staru budilicu i ostavite mobitel van spavaće sobe. Pokušajte sat vremena prije spavanja provesti bez mobitela i vidjet ćete kako će se to pozitivno odraziti na vas. Također, jutro počnite uz omiljene rituale koji prvi sat neće uključivati mobitel.

Svjesno uživajte u obrocima

Mnogi koriste mobitel i uz obroke. To vas sprječava u kreiranju zdravih prehrambenih navika jer jednostavno ne možete svjesno jesti i osjetiti sve okuse hrane ako ste paralelno na mobitelu.

Benefiti digitalnog detoksa su sljedeći:

– više kreativnosti
– bolji san
– bolja koncentracija
– više vremena
– bolji fokus
– povezanost sa svojim tijelom

Moglo bi vas zanimati i: Vrijeme je za digitalni detoks – znate da vam treba!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!