Ne znate si ograničiti vrijeme na mobitelu? I za to postoje aplikacije!

by Anđela Sabranović

Sama činjenica da sami sebi moramo ograničavati vrijeme provedeno na telefonu zvuči pomalo poražavajuće, ali nažalost stanje je kod većine ljudi alarmantno. Možda dok ovo čitate mislite kako vi nemate problem s disciplinom kada je korištenje mobitela u pitanju, ali savjetujemo vam da provjerite koliko vremena dnevno provodite na istom. Nemojte se iznenaditi ako to bude i 3 ili 4 sata. Za početak je najvažnije da ste svjesni ove činjenice jer sumnjamo da biste svjesno pristali koristiti sate i sate svakog svog dana na ovaj način. Činjenica da se to u stvarnosti događa znači da vaš telefon kontrolira vas, a ne vi njega. Srećom, danas postoje aplikacije koje vam mogu značajno pomoći u namjeri da opet koristite svoj telefon na racionalan način.

U nastavku smo izdvojili nekoliko najpopularnijih.

Break Free

BreakFree je definitivno pažnje vrijedna aplikacija koja mjeri mnoge parametre na pametnom telefonu, a u konačnici vam sažima rezultate i pokazuje ih kroz bodove ovisnosti. Među mnogobrojnim opcijama, aplikacija broji koliko ste puta otključali zaslon svojeg uređaja, što može biti jako zanimljivo. Naime, taj podatak pokazuje koliko smo zbilja opsjednuti neprestanim korištenjem pametnog telefonu. Ideja aplikacije je postići što manji broj bodova ovisnosti, a što ćete postići postavljanjem ciljeva. Ako ste osoba koja voli igranje, onda će vam zasigurno dobro ići kada ćete probati postizati što manje bodova ovisnosti. 

Detox

Kao što sam naziv kaže ova aplikacija vam može osigurati tako potrebni detox od pametnog telefona. Jako je korisna jer vi sami možete postaviti ograničenja za one radnje koje ne smatrate korisnim (popust besciljnog skrolanja društvenim mrežama). Aplikacija vam kada prekoračite vrijeme koje ste sami sebi zadali pošalje upozorenje.

Stay on task

Većina nas i želi ograničiti vrijeme na pametnom telefonu jer zbog različitih notifikacija, poruka, poziva postane doista izazovno kvalitetno odraditi svoje dnevne zadatke. Ova aplikacija će vas poticati da se vratite svom zadatku što se pokazalo kao izuzetno učinkovito. Ova aplikacija kombinira vašu to-do listu i ono što radite na mobitelu. Ako na primjer pokušate posjetiti stranicu koju ste stavili na popis “zabranjenih” tijekom radnog dana, ona će vam blokirati tu stranicu i preusmjeriti vas na vašu to-do listu. Lukavo, zar ne? 

Bez obzira koju od ove tri aplikacije odabrali, najvažnije je da je skinete na svoj pametni telefon već danas jer znamo kako je vrijeme naš najdragocjeniji resurs i krajnje je vrijeme da ga uzmemo u svoje ruke.

Moglo bi vas zanimati i: 5 najsigurnijih aplikacija za upoznavanje

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti