Pesto od brokule: Ovaj recept štedi vrijeme, brine o zdravlju i čuva okoliš

by Anđela Sabranović

Statistike u Hrvatskoj upućuju na to da se u prosjeku godišnje po glavi stanovnika baci 71 kg hrane.

Stoga vam donosimo recept za ukusni pesto od brokule u kojem svaki komadić povrća, pa i stabljiku, možete iskoristiti, umjesto baciti. I upravo na ovaj način učinili ste puno za okoliš, ali i za sebe.

Sezonske namirnice slabo poznajemo, a svakim konzumiranjem sezonskog voća i povrća, čuvamo okoliš i dajemo našem tijelo ono što mu je potrebno.

Pesto od brokule

Vrijeme potrebno za pripremu, okvirno 10 minuta, a za kuhanje 20 minuta.

Porcija za 2-4 osobe

Potrebni sastojci:

  • 1 stabljika brokule (zajedno s listovima)
  • 25 g badema
  • 15 g sjemenki buče
  • 30/40 ml maslinovog ulja
  • ½ limuna (za iscijediti)
  • Sol
  • Papar
  • Voda

Priprema:

  1. Dobro operite brokulu
  2. Izrežite stabljiku brokule na tanje kolute.
  3. U slanoj vodi prokuhajte (4-5 minuta) izrezane kolute stabljike brokule zajedno s njezinim listovima. NAPOMENA: Nakon kuhanja vodu sačuvajte ukoliko želite skuhati tjesteninu uz koju ćete jesti pripremljeni pesto
  4. Procijedite skuhanu brokulu, ohladite par minuta i stavite u blender ili posudu u kojoj ćete to umutiti štapnim mikserom zajedno s bademima i sjemenkama buče. Dodajte ulje, sol, papar i po želji papriku i na kraju dodajte malo vode, toliko da skoro pokrije sastojke.
  5. Miksajte sve dok ne postignete kremastu smjesu, promiješajte i spremite u staklenku u koju ćete na vrh smjese staviti maslinovo ulje i spremiti u hladnjak.
  6. Ako želite konzumirati odmah, skuhajte tjesteninu, kada bude skuhana pomiješajte s vašim pestom od brokule.

Moglo bi vas zanimati i: Zimske večeri traže nešto toplo i na žlicu. Ovaj recept će vas ugrijati, ali i osnažiti

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti