Otkrijte mindful pristup menstruaciji i prigrlite self-care u cijelosti

by Dalia Žmegač-Kunić

Period mjesečnice je itekako teško povezati s opuštanjem i mindful praksom, no upravo to potvrđuju najnovija istraživanja i trendovi kojima stremimo kada je wellbeing u pitanju.

Naime, zbog menstruacije žene u široj javnosti još uvijek doživljavaju brojne stigmatizacije i probleme poput srama, nerazumijevanja, osuđivanja okoline, a ako odemo korak dalje možemo se osvrnuti i na nemogućnost baš svake žene da si priušti uloške i tampone na mjesečnoj bazi. Brojne razvijene zemlje u Europi i svijetu razvijaju javnu polemiku i problematiziraju ovu činjenicu pokušavajući utjecati na smanjenje poreza ili njegovo potpuno ukidanje kada su menstrualne potrepštine u pitanju. Hrvatska je također jedna od njih. Činjenica jest da je menstruacija prirodan proces koji žene prolaze i ne mogu birati preskočiti ih ili u potpunosti prestati doživljavati. Dakle, s obzirom da su prirodom određene i primorane prolaziti kroz sve te izazove najmanje što mogu je tražiti razumijevanje i povećanje svijesti po pitanju promjena i stanja unutar svojih mjesečnih zbivanja i ciklusa.

U skladu sa svime navedenim, ove nove godine u koju smo nedavno zakoračili, želimo posebnu pažnju pridati (ženskome) zdravlju. Iako se o pojmu mindful menstruacije pričalo i proteklih godina, sada je idealno vrijeme za bolje upoznavanje svog tijela kako biste mu mogli ispravnije postupiti. Taj pojam zagovara svjesni pristup menstruaciji i procesima vlastitog tijela te sugerira kako bi menstruacija kao takva trebala biti puno više od perioda u kojem krvarite. Važno je razumjeti i poznavati svoje tijelo, odnosno kako ono funkcionira, što vas traži i zašto vas traži baš to. Promatrajte faze kroz koje prolazite i pristupajte samima sebi na nježan način pun brige i prihvaćanja.

Self-care pristup u ovom slučaju je više potreba nego sama želja za nekom promjenom na bolje. Uz posebnu brigu o sebi uz pravilniju, raznolikiju i zdraviju prehranu i kvalitetniji odmor te vrijeme za sebe u kojem ćete zaista uživati, može se puno toga napraviti i promijeniti kako biste se osjećali bolje i emocionalno i fizički. Posebnu pozornost važno je pridati proučavanju svojih potreba jer niti jedna žena, pa tako niti jedan ciklus nisu isti. Osnažite sami sebe u smjeru boljeg raspoloženja i općenito boljeg osjećaja u vlastitom tijelu. Ne dopustite si da vam fokus uvijek ode na bol, neugodnost i loše raspoloženje. Napravite sve što možete kako biste se svjesno fokusirali na one dobre niti kojima možete potaknuti osnaživanje svojih osjećaja i potreba. O fazama menstrualnog ciklusa smo pisali ovdje.

Želimo vam da već od ovog mjeseca prigrlite svaku fazu svog menstrualnog ciklusa jer je to temelj ljubavi prema sebi i svojoj ženstvenosti koja svaku od nas čini toliko jedinstvenom.

Moglo bi vas zanimati i: Mindfulness – usredotočena svjesnost za kvalitetniji način života

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!